Pirkolan tila
Pirkolan tila
Pirkolan tila
Pirkolan tila

Possutilat

Pirkolan tila

Tietoa tilasta

  • Omistajapari Pauli ja Seija Pirkola. Pojat Juha ja Tomi perheineen työskentelevät myös tilalla. Sukupolvenvaihdos tulossa lähivuosina.
  • Ensimmäiset siat tilalle tulleet vuonna 1972
  • Tilalla yhteensä 3200 sikaa

"Sika pitää tuntea"

Pirkolan tilan juuret ulottuvat 1720-luvulle. Pirkola oli pitkään perinteinen maatila peltoineen ja eläimineen. Erikoistuminen sikatalouteen alkoi, kun Pauli ja Seija ottivat tilalle 100 kesäsikaa vuonna 1972. Siitä lähtien tilaa on kehitetty, hankittu lisää viljelymaata ja tuotantotiloja laajennettu. Lähivuosina tehtävässä sukupolvenvaihdoksessa pojat Juha ja Tomi ottavat tilan isännyyden.

Uuden tiedon hyödyntäminen ja kehittäminen varmistavat Tomi Pirkolan mukaan eläinten hyvinvointia.

”On tärkeää tuntea sikojen käyttäytyminen. Kun tietää miten eläimen pitäisi käyttäytyä, mahdollisiin ongelmakohtiin voidaan puuttua jo hyvissä ajoin. Eniten oppii eläimiä tarkkailemalla. Myös sikojen siirtelyssä esim. lastauksessa, on hyödyllistä tietää eläinten käyttäytymisestä. Tällöin se voidaan toteuttaa sioille mahdollisimman mukavasti”, kertoo Tomi.

Itsensä kehittämistä ja uuden oppimista

Sikojen luonnolliseen käyttäytymiseen kuuluu tonkiminen, jonka vuoksi Pirkolan tilalla kokeillaankin usein uusia virikeideoita. Myös tekniikkaa hyödynnetään, kesähelteillä sikojen oloa helpottaa esimerkiksi jäähdytysjärjestelmä ja automaattiruokinta jakaa ruokaa viisi kertaa päivässä.

Työpäivään sikalassa kuuluu eläinten tarkkailu ja hoito, siivoukset ja laitehuollot. Joka viikko tilalta myös lähtee teuraskypsiä sikoja teurastamolle ja vastaavasti tilalle tulee uusia porsaita. Sikalarakennuksen ulkopuolellakin riittää paljon tekemistä, sillä tilalla viljellään myös rehuohraa sioille.

”Työ on hyvin monipuolista ja työjärjestyksen voi itse suunnitella toimivimmaksi. Tässä työssä voi myös jatkuvasti kehittää itseään ja oppia uutta”, sanoo Tomi ja jatkaa: ”On hyvä, että alkuperämerkin kautta saadaan välitettyä tietoa nykyajan lihantuotannosta myös kuluttajille”.

Hae Atrian Tiloja