Pirkolan tila
Pirkolan tila
Pirkolan tila
Pirkolan tila

Possutilat

Pirkolan tila

Tietoa tilasta

  • Sukutila jo vuodesta 1723

  • Päätuotantosuunta sianlihantuotanto ja viljan viljely sikojen rehuksi.

  • Lihasikapaikkoja 3700 (vanhempi sikala 1300paikkaa ja uudempi 2400paikkaa)

  • Peltoa viljelyssä 400ha

  • Yrittäjät: Tomi ja Anniina sekä Juha ja Lea

Yhdessä hyvällä porukalla

Pirkolan tilan juuret ulottuvat 1720-luvulle. Erikoistuminen sikatalouteen alkoi 1970-luvulla, kun vanha isäntäpari, Pauli ja Seija, kasvattivat kesäsikoja. Nykyisille yrittäjille tila siirtyi sukupolven vaihdoksen myötä vuonna 2018. Alusta asti tilaa on kehitetty määrätietoisesti, hankittu lisää viljelymaata ja tuotantotiloja laajennettu. Uuden tiedon ja tekniikan hyödyntäminen edistävät eläinten hyvinvointia, sekä viljelyn tehokkuutta.

Viime vuosina tilalla on investoitu viljan varastointitilaan, koneiden huolto/toimistotiloihin, neljän osaston sikalalaajennukseen ja vanhempien sikalaosastojen laitepäivityksiin. Uusia tuotantotiloja suunniteltaessa on kiinnitetty erityistä huomiota parempaan olosuhdehallintaan, tilojen käytännöllisyyteen ja energiatehokkuuteen. Eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta uusiin karsinoihin haluttiin iso kiinteä lattia-alue, jolloin runsaampi kuivitus on helpompaa toteuttaa.

Kuivituksen lisäksi karsinoissa on virikkeinä leluja. Sikasuihkut viilentävät sikoja kesähelteillä. Erillinen lastausosasto teuraille helpottaa lastaustilannetta ja parantaa bioturvallisuutta. Nykyaikaiset ec-puhaltimet ja led-valaistus kuluttavat vähemmän sähköä. Etäohjauksella voidaan ohjata ruokintaa ja ilmastointeja. Laajennuksen yhteydessä lämmitykseksi vaihdettiin maalämpö ja uusilla osastoilla on lämmöntalteenottoputket lietekuiluissa. Kahdeksalle vanhemmalle osastolle vaihdettiin myös ec-puhaltimet ja kaikille osastoille tuli sikasuihkut. Muutenkin vanhempien osastojen rakenteita on päivitetty.

Työpäivään sikalassa kuuluu eläinten hoito ja tarkkailu, siivoukset ja laitehuollot. Joka viikko tilalta myös lähtee teuraskypsiä sikoja teurastamolle ja vastaavasti tilalle tulee uusia porsaita. Sulan maan aikaan pelloillakin riittää paljon tekemistä, sillä tilalla viljellään itse rehuohraa sioille.

Maanviljelijän työssä on hienoa, kun voi jatkuvasti kehittää itseään ja oppia uutta. Työ on hyvin monipuolista ja työjärjestyksen voi itse suunnitella toimivimmaksi. Pirkolan tilan porukalla on selkeä yhteinen päämäärä ja kaikki työskentelevät sen eteen. Mikä sen hienompaa, kun saada tehdä töitä hyvällä porukalla, eläimiä hoitaen, luonnon rytmissä maaseudun kauneudesta ja luonnosta nauttien. Lähellä maata.

Käy tutustumassa Pirkolan tilaan myös Instagramissa @pirkolantila.

Hae Atrian Tiloja