Nykäsen tila
Nykäsen tila
Nykäsen tila
Nykäsen tila

Possutilat

Nykäsen tila

Tietoa tilasta

  • Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos keväällä 2015, ja tila siirtyi Pentti ja Raija Nykäseltä heidän pojalleen Jukka Nykäselle
  • Sikalassa on 200 emakkoa ja 60 ensikkoa. Satelliittisikaloissa on noin 110 emakkoa porsimassa.
  • Kuortaneen Ylijoella sijaitseva tila on Jukan kotitila, ja Jukka on tilan neljäs isäntä.

”On mukavaa katsella onnellisen näköistä sikaa, jolla on olkitukko suussa”

Nykäsen tilalla Kuortaneella toimii emakkorenkaan keskusyksikkö. Emakot tiineytetään ja ne viettävät joutilas- eli ”odotusaikansa” Nykästen hoidossa. Ennen porsimista emakot siirretään muualla sijaitseviin satelliittisikaloihin.

”Renkaaseen kuuluu kolme itsenäistä satelliittisikalaa, jotka ovat erikoistuneet  emakoiden porsitukseen. Vierotuksen jälkeen emakot tulevat meille takaisin”, tilalta kerrotaan.

Kotisikalassa on noin 200 emakkoa joko tiineytyksessä tai joutilaskaudella, ja yhteensä noin 110 emakkoa on satelliiteissa porsimassa. Emakoiden lisäksi sikalassa kasvaa noin 60 ensikkoa.

Emakkoaines on puhdasrotuista ja porsaista tulee kaksirotuisia. Porsaista kasvaa uusia emakon alkuja, ja osa lähtee lihasikatuotantoon.

Pentti ja Raija Nykänen aloittivat tilalla sikalanpidon vuonna 2002. Keväällä 2015 viestikapula ja vastuu tilasta siirtyivät heidän pojalleen Jukka Nykäselle.

Omilta pelloilta virikkeitä ja ruokaa emakoille

Emakot viettävät joutilaskautensa vapaina omissa ryhmissään. Kiinteäpohjaisella lattialla on runsaasti olkea ja turvetta kuivikkeina.

”Emakot tykkäävät puuhastella tiineysaikana, ja olki on erinomainen virikemateriaali. Sitä ne tykkäävät tonkia ja syödä. Ne leikkivät oljilla ja kuljettavat sitä paikasta toiseen.”

”On mukava katsella onnellisen näköistä sikaa, jolla on olkitukko suussa.”

Olki kerätään omilta viljapelloilta ja sitä kuluu sikalassa paljon, jopa kuusisataa pyöröpaalia vuodessa.

Emakoilla on liemiruokinta ja ne syövät oman tilan ohraa ja kauraa. Viljaa ostetaan lähitiloilta lisää, sillä sitä kuluu paljon eikä oma vilja riitä ruokkimaan koko emakkomäärää.

”Lähitilat ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita.”

Onnistunut työ vaatii hyvää sikasilmää

Sikalassa on koneellinen ilmastointi, ja vian sattuessa Nykäset saavat hälytyksen kännykkäänsä. Ilmoitus tulee myös sähkökatkoksista ja muista ongelmista.

”Näin turvataan sikojen hyvinvointi, vaikka eihän se ihmisen tekemää valvontaa voi korvata.”

Sähkögeneraattori on tilalla välttämätön, sillä sähkökatkoksiakin on sattunut. Generaattori käynnistyy kolmen sekunnin kuluttua katkoksesta.

”Tiineyttäminen ja työ emakkosikalassa on huolellisuutta vaativaa työtä, jossa hyvä sikasilmä on eduksi. Sikojen terveyttä ja käyttäytymistä tulee myös seurailtua samalla kun tekee muita töitä.”

Hae Atrian Tiloja