Kriikkulan tila
Kriikkulan tila
Kriikkulan tila
Kriikkulan tila

Possutilat

Kriikkulan tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Marko (s. 1971) ja Katri Kriikkula (s. 1973) . Perheeseen kuuluu neljä poikaa, Arttu (s. 1999), Tomi (s. 2002), Niko (s. 2003) ja Miika (s. 2008)
  • Katrin kotitila, sukupolvenvaihdos tehty vuonna 2005
  • Vuonna 2012 valmistunut 200 emakon sikala
  • Viljelyksessä vajaa 100 hehtaaria

Sikalan tapahtumat määrittävät päivien sisällön

Katri ja Marko Kriikkulan tila Kurikan Luovankylässä on Katrin kotitila, jossa tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2005. Vuonna 2012 tilalle valmistui 200 emakon porsastuotantosikala.

Katrin mukaan emakkosikalan tapahtumat määrittävät isäntäparin päivän menot ja tekemiset.

”Meillä ei ole työntekijöitä, ja olemme yrittäneet muokata sikalaa niin, että se olisi kahden ihmisen hoidettavissa”, kertoo Katri. Myös neljä poikaa auttelevat tilan töissä tarpeen ja oman kiinnostuksensa mukaan.

Kesäisin Kriikkulassa on maatalousharjoittelijoita, mikä tuo helpotusta peltotöihin.

”Nykyään kesät ovat säiden takia aika stressaavia, joko on liian kuivaa tai liian märkää ja kylmää”, emäntä naurahtaa.

Ajatus maatalousyrittäjäksi ryhtymisestä ja tilan jatkamisesta kypsyi Katrin mielessä pikkuhiljaa.

”Puoliso ajattelee asioista samalla tavalla, ja se tietenkin vaikutti päätökseen. Olen aina tykännyt eläimistä ja niiden kanssa touhuamisesta. Siat ovat aikamoisia persoonallisuuksia. Ne pitää oppia tuntemaan: tiettyjä piirteitä kirjaan ylös, jotta muistan, miten kukin käyttäytyy.”

Katrin mukaan yleensä kipakat ja äkäiset emakot huolehtivat porsaistaan parhaiten. Hoitajan kannalta ihanteellisin on emakko, joka on luonteeltaan rauhallinen, joka tekee paljon porsaita ja joka vielä hoitaa ne hyvin. 

Emakot porsivat vuodessa keskimäärin 2,3 kertaa. Parhaat emakot porsivat jopa yli kymmenen kertaa elämänsä aikana, tavallisimmin porsimisia ehtii tulla 3-5. Kriikkulasta myydään vuodessa yli 5000 porsasta.

Maatalousyrittämisessä Katri kokee suurimmaksi haasteeksi yleisen hintakehityksen ja tempoileva maatalouspolitiikan.

”Ikinä ei tiedä mitä seuraavana päivänä on päätetty, eikä asioihin pysty itse vaikuttamaan. Tässä ollaan globaalin markkinatalouden armoilla. Ja sikalan ovet on pidettävä lukossa kutsumattomilta vierailta.”

Porsaat kasvavat oman tilan viljalla

Sikojen ruokinta on pitkälle automatisoitua. Ruokintasuunnitelmat syötetään koneelle, joka huolehtii rehun sekoittamisesta ja jakelusta.

Imettävät emakot tarvitsevat energiapitoista rehua, jotta ne voivat tuottaa riittävästi maitoa porsailleen. Kriikkulan tilan emakot ja porsaat kasvavat oman tilan viljalla. 

Viljelyksessä on vuokramaineen noin 100 hehtaaria kurikkalaista lakeusmaisemaa. Rehusta 75 prosenttia on viljaa, pääasiassa ohraa, ja loppuosa valkuais-, vitamiini- ja hivenainetäydennystä. Kriikkulassa siat syövät todellista lähiruokaa, sillä kotoista viljaa täydennetään A-Rehun rehukomponenteilla, eikä Koskenkorvalla sijaitsevalle A-Rehun rehutehtaalle ole matkaa kuin parikymmentä kilometriä.

Porsastuotantotiloilla kasvatetaan porsaita lihasikaloille. Kriikkulasta porsaat lähtevät kasvamaan naapurikunnassa sijaitsevaan lihasikalaan. 

Porsimispäivät ovat sikalan kiireisintä työaikaa

Kriikkulan tilalla, kuten muillakin porsastuotantotiloilla, emakot on jaettu pieniin ryhmiin. Kunkin ryhmän emakot siemennetään muutaman päivän sisällä. Emakot ovat tiineinä kolme kuukautta, kolme viikkoa ja kolme päivää, minkä jälkeen emakot porsivat. Tiineysajan ne viettävät joutilaspihatossa omissa ryhmissään. Pihatossa niillä on tilaa liikkua vapaasti.

Emakon synnyttämistä kutsutaan porsimiseksi. Pahnueessa on yleensä 10–12 porsasta. Ryhmän porsimispäivät ovat sikalan kiireisintä työaikaa, sillä emakoita tarkkaillaan jatkuvasti ja tarvittaessa porsimisessa avustetaan. Porsaat ovat emänsä hoidettavina ja imetettävinä neljä viikkoa. Sen ajan maito on porsaiden tärkein ravinnonlähde, mutta niille aletaan pikkuhiljaa antaa myös rehua, jotta ruuansulatus tottuu siihen ennen vieroitusta.

Porsailla on oma lämpölampun lämmittämä pesä emakon karsinassa, sillä ne tarvitsevat erityisen paljon lämpöä elämän alkutaipaleella. Karsinassa on lattialämmitys. Emakon liikkumatilaa rajoitetaan imetysaikana, jotta se ei vahingossa vahingoita porsaita. 

Karjuporsaat kastroidaan kivunlievitystä käyttäen alle viikon ikäisinä, jotta niihin ei myöhemmin muodostuisi karjunhajua. Karjunhaju pilaa kypsennetyn lihan maun, eikä vielä ole kehitetty keinoa, jolla sitä voitaisiin muuten ehkäistä. Atria tekee jatkuvasti tutkimustyötä yhdessä tilojen kanssa, jotta löydettäisiin jokin toinen keino karjunhajun tunnistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi.

Vieroituksen jälkeen porsaat siirretään välikasvatusosastoon ja emakot viedään tiineytysosastolle odottamaan seuraavaa kiimaa ja siemennystä, joka tapahtuu muutaman päivän sisällä vieroituksesta. Porsaat ovat välikasvatusosastossa 5–6 viikkoa, jonka jälkeen ne siirretään noin 27-kiloisina kasvamaan yhdistelmäsikalan lihasikaosastolle tai Atrian sopimuskuljettajien siirtäminä lihasikaloihin.

Hae Atrian Tiloja