Koivuluoman tila
Koivuluoman tila
Koivuluoman tila

Possutilat

Koivuluoman tila

Tietoa tilasta

  • Koivuniemen tila sijaitsee Ilmajoen Huissin kylässä
  • Tilalliset vuodesta 2007 lähtien Jari ja Mika Koivuluoma
  • Mikan perheeseen kuuluu vaimo Suvi ja poika Viljo.
  • Lihasikapaikkoja on yhteensä 2370.
  • Viljaa viljellään 165 hehtaarin alalla omilla ja vuokramailla.

”Säät tuovat tähän työhön ylimääräistä jännitystä” 

”Yleensä näihin aikoihin puidaan viimeiset viljat. Nyt ei ole puitu vielä korttakaan.”

Näin totesi kylmän ja sateisen kesän jälkeen Mika Koivuluoma, joka veljensä Jarin kanssa kasvattaa sikoja Ilmajoen Huissilla.

Vuodet eivät ole veljeksiä. Sen ovat Mika ja Jari oppineet kotitilansa maita viljellessään. Kylmän kesän jälkeen odotuksessa oli silti hyvä sato.

”Säät tuovat tähän hommaan aina ylimääräistä jännitystä”, Mika kiteyttää.

Koivuluoman tilalla on yhteensä 2370 lihasikapaikkaa. Viljaa veljekset viljelevät yhteensä 165 hehtaarin alalla. Oma vilja ei riitä sioille, joten niitä joudutaan ruokkimaan myös ostoviljalla. Ruoka on kuitenkin laadukasta, ainakin jos niin voi päätellä siitä, että siat kasvavat ja voivat hyvin.

Jari ja Mika ottivat kotitilan kokonaan vastuulleen vuonna 2012. Osavastuu heillä on ollut vuodesta 2007 lähtien. Uusin, 1600-paikkainen lihasikala valmistui vuonna 2009. Sikalat ovat erillään toisistaan, ja Koivuluomien seuraavana tavoitteena onkin kolmen, toisistaan erillään olevan sikalan yhdistäminen ja eläinten saaminen saman katon alle.

Tila työllistää veljesten lisäksi yhden työntekijän. Myös Jarin ja Mikan isä tulee välillä sesonkiapulaiseksi.

 

Työt jaettu kiinnostuksen mukaan

Veljekset ovat jakaneet työt siten, että Jari on erikoistunut tekniikkapuoleen ja Mika enemmän viljelyasioihin.

”On ylivoimaisen hyvä asia, että Jari hoitaa automatiikan ja it-puolen. Ei ole kovin montaa kertaa tarvinnut kutsua paikalle esimerkiksi liemiruokkija-asentajaa”, kertoo Mika.

Vuonna 1985 syntynyt Jari valmistuu automaatioinsinööriksi. Kaksi vuotta nuoremmalla Mikalla ovat jääneet agrologiopinnot kesken, sillä aikaa ei ole riittänyt kaikkeen. 

Koivuluoman tilan historiaan liittyy mielenkiintoinen tarina, sillä Mikan ja Jarin isoisä on syntynyt Ilmajoen Peräkylässä sijaitsevassa Koivuluoman torpassa, mutta päässyt naimisiin ison talon tyttären kanssa. 

”Mumman kotitilan maista lohkaistiin heille yhdeksän hehtaarin tila. Tämä on tapahtunut joskus 40-luvulla sotien aikaan. Aika harvinaista taisi olla, että torpan poika nai ison talon tyttären. Paapan syntymätorppa on nykyään museona.”

Kun tilan töiltä ehtivät, Mika ja Jari käyvät kuntoilemassa. Jarin vapaa-aika kuluu myös tietotekniikan ja ohjelmoinnin parissa. 

Mikan perheeseen kuuluu vaimo Suvi ja vuonna 2013 syntynyt Viljo-poika. Suvi työskentelee lähihoitajana vanhustenhoidossa. Jarilla ei vielä ole perhettä.

Hae Atrian Tiloja