Alapihan tila
Alapihan tila
Alapihan tila
Alapihan tila

Possutilat

Alapihan tila

Tietoa tilasta

  • Tilalla 450 lihasikapaikkaa.
  • Sukupolvenvaihdos tehty vuonna 1990.
  • Pekka ja Sari Kokkonen ovat tilan neljäs isäntäpari. Kokkosen perheeseen kuuluu kaksi lasta, poika ja tytär. .
  • Peltoa on viljelyksessä noin 200 hehtaaria. Metsää tilalla on 126 hehtaaria.
  • Tilan yhteydessä toimii Alapihan Puutarha, jonka vetovastuussa on agrologiksi kouluttautunut Sari.

”Tarkoitus on, että sukupolvien ketju jatkuisi”

Alapihan sukutila sijaitsee kauniissa karjalaisessa perinnemaisemassa vaaran päällä. Kokkosen sukua on asunut samalla paikalla jo 1640-luvulta. Suoraan isältä pojalle siirtyvässä ketjussa Pekka on neljäs isäntä. Historia näkyy pihapiirissä, jonka uudetkin rakennukset on tehty perinteisellä kaavalla niin, että ne antavat oikeutta vuonna 1893 valmistuneelle päärakennukselle.

Isännyys siirtyi Pekalle vuonna 1990. Hän hoitaa tilaa yhdessä vaimonsa Sarin kanssa.

Tilalla on ollut sikoja aina, aluksi lehmien rinnalla. Lihasikoihin Kokkoset keskittyivät vuonna 1985. Sari oli ammatiltaan kampaaja ja teki työtä tilan ulkopuolella, kunnes sai kipinän ryhtyä viljelemään kesäkukkia.

”Taloremontin jälkeen aloin kunnostaa pihamaata, ja siinä mietin, että tilalla voisi olla töitä toisellekin kädelle. Puutarhapuoli kiinnosti, ja niin sitten hakeuduin aikuiskoulutukseen”, kertoo Sari, joka hankki ensiksi puutarhurin paperit ja jatkoi sen jälkeen vielä viljelypuutarhuriksi sekä edelleen agrologiksi. Merkonomiksikin hän opiskeli aikuisena.

Puutarhapalveluita sikalan kyljestä

Paitsi että Alapihan Puutarha myy kesäkukkia suoraan tilalta asiakkaille, se myös suunnittelee ja tekee julkisia istutuksia.

”Harrastuksesta tuli siis ammatti. Hienoa on se, että pystyn olemaan mukana oman tilan arjessa. Kun on ollut tilan ulkopuolella töissä ja nähnyt toisenkin puolen, yhdessä tekemistä osaa arvostaa. Tuntuu hyvältä, kun voimme viedä tilaa porukalla eteenpäin”, sanoo Sari.

Kausikasvihuoneella työt alkavat maaliskuussa, ja rumba jatkuu aina juhannukseen. Pekka ja Sari tekevät kaikki tilan työt yhdessä, mutta kevätkylvöt jäävät Sarilta väliin, sillä silloin kasvihuone ja istutustyöt vievät kaiken ajan.

”Lapset auttavat kasvihuoneella ja istutushommissa, ja välillä meillä on myös tilapäistä työvoimaa, varsinkin keväällä.”

Alapihan tilan sikala on tyypiltään kertatäyttösikala. Uudet porsaat tulevat kerralla koko sikalaan välitysikäisinä, jolloin niillä on painoa noin 30 kiloa. Sikalan tyhjeneminen tapahtuu useammassa erässä. Ennen uusia tulokkaita sikala pestään ja desinfioidaan huolella.

Kevät on odotuksen aikaa

Niin Pekalla kuin Sarillakin on vahva usko maatalouden tulevaisuuteen, monista haasteista huolimatta.

”Tarkoitus on, että sukupolvien ketju jatkuisi”, isäntä toteaa.

Tilaansa he kehittävät koko ajan. Peltoa on hankittu lisää sekä ostamalla että vuokraamalla. Viljaa viljellään omille sioille ja myyntiin.

Kokkoset odottavat uutta kevättä aina samanlaisella innolla.

”Tuntuu hienolta nähdä kättensä jäljet. Kun pelto on kylvetty ja vilja orastuu, sitä tuntee onnistumisen iloa. Luonnon armoillahan tässä ollaan, ja vaikka työn tekisi kuinka hyvin, aina ei voi onnistua. Mutta kahta samanlaista päivää ei koskaan tule”, toteaa Pekka, joka on mukana monissa luottamustehtävissä.

”Yritysten hallinnossa mukana oleminen ja yhteisten asioiden hoitaminen ovat hyvää vastapainoa työlle ja antavat näkemystä muustakin yritystoiminnasta.”

Hae Atrian Tiloja