Tietoa tilasta
- Tilalliset Lauri Hantula (s. 1967), ja Jutta Hantula (s. 1973). Perheeseen kuuluu kaksi lasta: Heta (s. 2000) ja Lassi (s. 2002).
- Sikala aloitti toimintansa 1950-luvun lopussa, aikaisemmin tilalla oli lypsykarjaa.
- Tilalla on luvat 400 sialle. Aittomäen tilalla toimii myös broilerikasvattamo, jossa kasvaa 75 000 kanaa.
- Maata on viljelyksessä 250 hehtaaria.
- Tilalla työskentelee yksi perheen ulkopuolinen henkilö vakituisesti. Kausityöntekijöitä on kiireisimpinä aikoina 8-9.
- Isäntäpari on osaomistajana mukana myös kuljetusyritys Hantulan Liikenne Oy:ssä.
Taskukokoinen citysikala elää sovussa lähiympäristön kanssa
Kaupungin kaava-alueella Seinäjoen Alakylässä sijaitseva Aittomäen tila on kuin näyteikkuna suomalaiseen maatalouteen. Lähimmät rivitalot ovat vain muutaman kymmenen metrin päässä sikalasta ja kouluakin käydään naapurissa.
Sikalan ikkunat pidetään puhtaina, ja töpselinenien elämää voi kuka tahansa käydä vapaasti kurkkimassa.
”Olemme koululaisten kummitila, ja täällä käy myös perhepäivähoitajia ja päiväkotiryhmiä tutustumassa possuihin. Emme halua peitellä tai salailla mitään. Possu on aina possu, ja nykytenaville on iso asia päästä katsomaan niitä”, kertoo tilan isäntä Lauri Hantula, joka tapaa esitellä koululaisille myös talon koiran, kissat, kanat, traktorit ja leikkuupuimurin.
”Kun lapset tilavierailun jälkeen piirtävät kuvan näkemästään, suurin osa piirtää puimurin”, Lauri nauraa.
Alakylän koulu sai tekemästään yrittäjyyskasvatustyöstä arvokkaan kansainvälisen laatuleiman ensimmäisenä suomalaisena peruskouluna. Kummitila puolestaan sai koululta kiitokseksi kunniakirjan, mitä Lauri Hantula arvostaa paljon.
Puoli vuosisataa yhteistyötä
Aittomäen tila on Atrian vanhimpia toimivia sikatiloja. Yhteistyö on jatkunut jo yli puolen vuosisadan ajan.
”Tämä meidän sikala on oikeastaan taskukokoinen sikala. City-sikalaksikin tätä kutsutaan. Luvat on 400 sialle, ja homma toimii omalla painollaan. Tärkeimpänä pidän sitä, että voimme hyvällä tilanhoidolla vaikuttaa ympäristöön ja viihtyvyyteen, vaikka toimimme käytännössä keskellä kaupunkia.”
Tilalla on toiminut 1980-luvulta lähtien myös broilerikasvattamo.
Aittomäen talon peruskivessä näkyy vuosiluku 1841. Talo rakennettiin aikoinaan Ilmajoelle, kunnes se 1900 luvun alussa siirtyi silloisen vävyn mukana nykyiselle paikalleen. Myös Laurin isä tuli taloon vävyksi. Lauri ja Jutta ovat tilan neljäs isäntäpari.
”Äiti kuoli, kun minä synnyin. Meitä jäi kolme alaikäistä tenavaa. Se oli aika kova paikka, mutta isä piti meistä hyvän huolen, eikä meillä valitettu turhista. Hän määritteli päivän työt, ja kukin lapsista hoiti oman osuutensa. Isä myös koulutti meidät, ja kaikki saimme opiskella kykyjemme mukaan.”
Uusia ideoita citysikalaan maailmalta
Lauri on koulutukseltaan agrologi. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo Jutta Hantula sekä kaksi kouluikäistä lasta. Työt on jaettu siten, että possujen hoito on Jutan työtä, ja Lauri kantaa vastuun kanoista. Jutta on sikatilan tytär Lapualta ja koulutukseltaan ekonomi. Kokopäivätoimiseksi emännäksi hän jäi, kun lapset aloittivat koulunsa.
Tilan jatkuva kehittäminen on isäntäparin yhteinen intohimo. Ideoita ja uusia innovaatioita he käyvät hakemassa ympäri maailmaa.
”Tämän päivän maatalousyrittäjällä pitää olla kielitaitoa ja kyky tulla ihmisten kanssa toimeen. Ihmissuhdeverkostoa ei korvaa mikään. Yksinhän ei pärjää kukaan.”
Uusia ideoita on aina lähdetty kokeilemaan rohkeasti. Tila on mukana mm. ympäristöministeriön alaisessa koetilatoiminnassa.
Keskellä kaupunkia toimiminen asettaa työlle haasteita, joita syvällä maaseudulla toimivan tuottajan ei tarvitse pohtia.
”Olemme kuitenkin koettaneet kääntää ne positiivisiksi haasteiksi. Harvalla tilalla on esimerkiksi mahdollisuutta liittyä kaukolämpöverkkoon.”
Lähiympäristön kanssa ei Laurin mukaan ole koskaan tullut ongelmia. Sikalan hajuhaitat tosin minimoidaan turve- ja kutterikuivikkeella, ja lieteastiat hoidetaan pois aina virka-aikaan. Sikala myös remontoitiin vastikään lattiasta kattoon, mikä on muuttanut hoitotyön entistä mukavammaksi, ja mikä tärkeintä – possut voivat entistä paremmin.