Pyylammen tila
Pyylammen tila
Pyylammen tila
Pyylammen tila

Possutilat

Pyylammen tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäväki Vesa, Ritva ja Ville Pyylampi ja pyörittävät tilaa yhden ulkopuolisen työntekijän kanssa.

  • Kantatilalla on kasvatettu sikoja 1970-luvulta lähtien.

  • Tilalla kasvaa kerrallaan noin 2500 sikaa.

"Puhtaus ja suomalaisuus on meille tärkeintä "

Pyylammen tila sijaitsee Sulkavankylässä Alavudella. Kyseinen tila on ollut suvun omistuksessa jo vuodesta 1710 lähtien. Tilalla on siirrytty päätoimiseen sianlihan tuottamiseen 1970-luvulla. Tilalla työskentelee Ritva, Vesa, Ville ja yksi ulkopuolinen työntekijä. Viimeisin sukupolvenvaihdos on tehty 1995, jolloin vanha sukutila siirtyi Ritvan ja Vesan omistukseen. Tällöin tilalla oli myös emakoita. Tuotanto kuitenkin muutettiin nykyiseen lihasikala muotoon vuonna 1997.

Vesa työskenteli vuosina 1990-2000  päivätyönään maataloussihteerinä ja elinkeinoasiamiehenä. "Illat ja viikonloput oltiin kuitenkin sikalassa", Vesa toteaa. Vuonna 2000 Vesakin siirtyi täyspäiväiseen työhön tilalle.

2000-luvun alussa päätettiin, että aloitetaan panostamaan sikojen kasvatukseen kunnolla. Tämän jälkeen tilaa onkin kehitetty moneen kertaan ja tuotanto on moninkertaistunut. Vuonna 2003 Ritva ja Vesa tekivät uuden lihasikalan noin kilometrin päähän kantatilastaan. Kyseistä lihasikalaa on laajennettu muutamaan otteeseen myös tämän jälkeen. 

Ritvan ja Vesan poika Ville on osallistunut tilan töihin aivan pikkupojasta lähtien ja hänelle on aina ollut itsestäänselvyys jatkaa vanhempiensa työtä tilalla. Vuonna 2014 Ville ryhtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi vanhempiensa rinnalle ja näin Pyylammen tilasta tuli maatalousyhtymä.

Tila on niin sanotusti jatkuvatäyttöinen. Porsastuottajalta tulee Pyylammelle osasto kerrallaan porsaita, jotka kasvavat tilalla noin 13 viikkoa. Sikojen lähdettyä osasto pestään, desinfioidaan ja kuivitetaan huolellisesti. Tämän jälkeen osasto on valmis uusille porsaille.

Päivärutiinit sikalassa ovat muodostuneet ruokinta-aikojen ympärille. ”Aamupäivällä sikalassa tehdään kaikki perustyöt ja seurataan ruokintojen aikana sikojen käyttäytymistä ja niiden ruokintamääriä. Iltapäivällä suurin osa ajasta menee kuivittamiseen, ruokintojen tarkkailuun ja ruokamäärien säätöihin. Tietystikään mikään päivä ei ole oikeastaan samanlainen kuin toinen, mutta perusrunko on tuo." kertoo Vesa.

Pyylammen tilalla käytettävät peltotyökoneet ovat suurimmaksi osaksi yhteisiä naapurin kanssa. ”Kun kahden tilan tarpeet ja voimat yhdistetään, saadaan koneiden käyttöastetta nostettua ja pystymme pitämään kaluston nykyaikaisena ja tehokkaana", Ville toteaa. Yhteiskoneyritys tekee myös pienimuotoista urakointia tilojen ulkopuolelle.

Kotimaisesta valkuaisesta potkua lihasikojen kasvattamiseen

Tilan lihasiat syövät suomalaista puhdasta viljaa. Kaikki tilan omat viljat käytetään sikojen ruokintaa. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan tila ostaa lähialueen viljatiloilta yli puolet lisää viljaa. Tulevana syksynä tilalla aloitetaan käyttämään Härkäpapua lihasikojen ruokinnassa. ”Haluamme nostaa kotimaisen valkuaisen osuutta rehustuksessa, Härkäpapu sopii siihen hyvin, Ville toteaa”

Suomalaisuus ja puhtaus ylpeyden asia.

Tilan henki on motivoiva. Halu kehittää ja panostaa eläinten hyvinvointiin tulee esille kaikista tilalla työskentelevistä henkilöistä. Tilalla panostetaan sairauksien ennalta ehkäisyyn. ”Suomessa ei käytetä antibiootteja sianlihantuotannossa, se pitää kuluttajan ymmärtää, Ritva toteaa.” ”Ja Suomessa sioilla on saparot, muualla maailmassa ne typistetään, Ville jatkaa”. Tulevaisuuden suunnitelmia tilalla on, mutta niitä toteutetaan tarpeen mukaan. Sen näyttää tulevaisuus.

Harrastuksista virtaa tilan töihin

Vesa ja Ritva harrastavat yhdessä matkailua. Vesan toinen rakas harrastus on varjoliitely. Ritva puolestaan harrastaa myös puutarhanhoitoa, eikä hänen kädenjälkeänsä voi olla ihailematta tilalla vieraillessaan.

Villen vauhdikkaisiin harrastuksiin lukeutuu moottorikelkkailu. Hän kertoo että viime vuosien heikon lumitilanteen vuoksi kelkkaa on tullut vedettyä auton perässä Lappiin jo useampaan kertaan.

Hae Atrian Tiloja