Pekonilan tila
Pekonilan tila
Pekonilan tila
Pekonilan tila

Possutilat

Pekonilan tila

Tietoa tilasta

  • Omistajat Tomi Ranta ja Juha Savela
  • Tilalla yhteensä 3000 sikaa
  • Ranta hoitaa siat, Savela vastaa viljan viljelystä

Kaksin vahvempi

Vuonna 2010 Tomi Ranta ja Juha Savela yhdistivät osaamisensa ja resurssinsa sekä perustivat  Pekonilan sikatilan. Lihasikoja kasvattava Pekonilan tila sijaitsee Huittisissa.

”Juha viljelee viljaa, jolla ruokimme tilan siat. Minulla on taas osaamista ja kokemusta sioista kotitilani Rannan tilan kautta. Tämä yhdistelmä toimii hyvin”, Tomi Ranta kertoo.

Käytännössä vastuut on siis jaettu siten, että Tomi vastaa sioista ja Juha myy tilalle viljaa sekä vastaanottaa tilalta tulevan lannan. Lisäksi Juhan vastuulla ovat Pekonilan tilan paperityöt.

Juha ja Tomi ovat lapsuudenkavereita, ja aika pian isänniksi tultuaan he ryhtyivät tekemään yhteistyötä. 

”Meillä on aina ollut viljatila ja Tomilla on ollut aina sikoja. Ideana tässä on linkittää iso viljatila ison sikalan kylkeen. Näin sikala saa viljaa läheltä, ilman rahtikustannuksia, ja se pääsee myös eroon lannasta”, kertoo Juha.

Osakeyhtiömuotoisella tilalla on myös turvallisempi yrittää, kun on kaksi riskienjakajaa. Pankitkin suhtautuvat investointeihin suopeammin.

”Sikojen hyvinvoinnin kautta yritämme kehittää tilaa ja saavuttaa parempia tuloksia”, Tomi toteaa.

Isännät tietävät, että onnistuminen on usein pienestä kiinni.

”Suurin haaste on siinä, että kasvu saadaan pysymään joka hetki hyvänä. Kaikki tietenkin lähtee viljasta, eli viljan on oltava laadukasta: hehtolitrapainon pitää olla korkea, eikä viljassa saa olla rikkakasvinsiemeniä tai hometta. Sen jälkeen viilataan olosuhteita sikalassa niin, että lämpötila on sopiva, ruokaa ei tule liikaa tai liian vähän ja erilaiset häiriötekijät minimoidaan. Jatkuva yhteydenpito porsastoimittajan kanssa on myös tärkeää. Mitä paremmin työ tehdään, sitä parempia ovat tulokset”, isännät selvittävät.

Hyvin tehdystä kertoo sekin, että Pekonilan tilan sioilla on karsinoissa ”kissan päivät”. Ne viihtyvät karsinoissa toistensa seurassa hyvin, eikä aika käy pitkäksi, kun tarjolla on monenlaista virikettä: Joka päivä on mahdollisuus järsiä jääkiekkoja, ja lehtienkin ”lukeminen” kuuluu sikalan asukkaiden päivittäiseen ohjelmaan.

Pekonilassa kasvaa kerrallaan 3000 lihasikaa, joiden hoitamisessa auttaa kaksi ulkopuolista työntekijää. Sikalan kierto on viikoittaista: joka viikko Pekonilasta lähtee 200 sikaa ja tilalle tulee 200 uutta possua kasvamaan.

Hae Atrian Tiloja