Nuujan tila
Nuujan tila
Nuujan tila
Nuujan tila

Possutilat

Nuujan tila

Tietoa tilasta

  • Nuujan tila on ollut nykyisen isäntäparin yhteisomistuksessa vuodesta 2008
  • Tilalla kasvaa 1400 porsasta
  • Tilalla viljellään ohraa, vehnää, ruista ja härkäpapua, jolla saadaan korvattua soijan käyttö porsaiden ruokavaliossa

"Tämä on maailman paras työpaikka, kun on maailman paras työkaveri ja saa yhdessä tuottaa maailman parasta suomalaista porsaanlihaa – siitä olemme ylpeitä!"

Nuujan tila sijaitsee Vähässäkyrössä. Perheeseen kuuluu isäntäpari Jukka ja Mariia, sekä heidän lapsensa Sulo, Hertta ja Veera. Isäntäpari työskentelee tilalla täysipäiväisesti ja lapset touhuavat isäntäparin mukana töissä päivittäin.

”Tälle mäelle on siat tullut 70-luvulla taloohin”, kertoo Jukka. Jukan vanhemmat perustivat sikalan silloin. Ennen sitä tilalla on ollut lehmiä ja sipulin viljelyä. Jukka on isännöinyt tilaa vuodesta 2004 lähtien.

Sekä emäntä että isäntä ovat vahvasti sitä mieltä, että tilalla työskentely on heille ehdottomasti paras tapa tehdä töitä. Työtä tehdään intohimolla ja rakkaudella. Porsaiden tilat ovat siistit ja virikkeitä piisaa joka porsaan käyttöön.

Sikalaa on laajennettu moneen otteeseen. Ensimmäinen laajennus tehtiin vuonna 1983, toinen 1995, ja viimeisin vuonna 2001. Tuotanto on tuplattu joka laajennuskerralla. Seuraavasta laajennuksesta ei ole vielä tietoa. "Mutta missään nimessä ei voi laakereilla levätä”, Jukka toteaa. "Aina pitää olla ajassa mukana ja kehittää omaa tuotantoa niin sikataloudessa kuin viljanviljelyssäkin."

Nuujan tilalla on myös peltoviljelyä. Omat porsaat syövät kaiken tilalla viljellyn  ohran, vehnän ja härkäpavun. Isäntä iloitsee siitä, että heidän porsailleen ei tuontisoijaa syötetä, vaan koko valkuaistarve pystytään täyttämään kotimaisilla vaihtoehdoilla. Oman tilan härkäpavupujen lisäksi ruokinnassa käytetään ohravalkuaisrehua ja tiivistettä Koskenkorvalta A-rehun tehtaalta. Tilalla viljellään myös jonkin verran ruista, jonka viljeleminen on isännän mukaan enemmänkin harrastus.

Jukalla ja Mariialla ollut aina intoa ja rohkeutta kokeilla kaikkea uutta ja samoilla linjoilla jatketaan myös tulevaisuudessa. ”Ei pidä ajatella, että tehdään näin, kun on aina ennemminkin tehty”, Jukka sanoo.

Suomalaisen ruoan tuottaminen on tilallisille sydämen asia. Kotimaisuutta arvostetaan myös ostoksilla. ”Meidän ostoskoriin pyritään ottamaan kotimaisia tuotteita niin pitkälti kuin se vain mahdollista on", emäntä Mariia toteaa. Yksi isäntäparin harrastuksista on hyvän ruoan kokkaaminen hyvistä suomalaisista raaka-aineista.

Hae Atrian Tiloja