Mattilan tila
Mattilan tila
Mattilan tila
Mattilan tila

Possutilat

Mattilan tila

Tietoa tilasta

  • Mattilan tila sijaitsee Loimaalla Kauhanojan kylässä
  • Kalle Mattila (syntynyt n1973) on tilan kolmas isäntä
  • Lihasikojen kasvatus aloitettiin 1975
  • 2000 lihasikapaikkaa
  • Viljelyksessä 113 peltohehtaaria
  • Perheeseen kuuluu kolme lasta: Onni, Heta ja Aati, jotka ovat syntyneet 2005-2009

"Jos pellolta saa hyvän sadon ja sikalassa kaikki menee nappiin, niin kyllähän se hyvältä tuntuu"

Loimaalaisella Mattilan tilalla on kasvatettu sikoja jo vuodesta 1975 lähtien, jolloin nykyisellä Mattilan isännällä oli ikää vasta kaksi vuotta. Kalle Mattila otti kopin tilan vastuusta parikymmentä vuotta myöhemmin, 1997, minkä jälkeen tilaa on kehitetty johdonmukaisesti.

”Ensimmäisen laajennuksen tein 2003, ja toinen otettiin käyttöön 2010. Siitä lähtien aina tähän päivään asti meillä on ollut sikalassa 2000 paikkaa”, kertoo Kalle, jonka mukaan juuri tilan kehittäminen tekee työstä mielekästä ja kiinnostavaa.

”Jos pellolta saa hyvän sadon ja sikalassa kaikki menee hyvin, eli siat kasvavat, kyllähän se hyvältä tuntuu. Pellolta sadon saa vain kerran vuodessa, mutta sikalassa on mahdollisuus onnistua useammin. Onhan se kiehtovaa, kun saa vietyä tilaa eteenpäin.”

Sikatiloilla on eletty vaikeita aikoja varsinkin Venäjän asettamien tuontirajoitusten takia. Ylitarjonta on polkenut hintoja Euroopassa. Kalle Mattila kuitenkin uskoo ja luottaa siihen, että parempaa kohti ollaan menossa. ”Kyllähän tällainen aikakausi on pysäyttänyt tilan kehittämisen. Periksi ei kuitenkaan voi antaa.”

Maata Mattilan tilalla on viljelyksessä 113 hehtaaria. Tilalla on yhteistyökumppaneita, joilta ostetaan viljaa ja joiden kanssa on tehty sopimuksia lannan vastaanottamisesta.
Mattilan tila työllistää isännän lisäksi yhden ulkopuolisen työntekijän.

Sadonkorjuuaika on parasta

Kaikkein eniten Mattilan tilan isäntä nauttii sadonkorjuuajasta, varsinkin silloin, kun viljaa tulee hyvin. ”Sama juttu sikalassa: kun ovesta laittaa ulos hyvin kasvaneita sikoja, sillä siitä hyvä fiilis tulee. Matkalla on aina monta muuttujaa, ja onnistuminen vaatii onnistumista jokaisella osa-alueella: tilalle tulevasta porsaasta lähtien kaiken on mentävä nappiin.”
Mattilan sioilla on monenlaisia virikkeitä: karsinoiden reunoilla roikkuu puupalikoita ja siat saavat joka päivä heiniä pureskeltavakseen. Onnellisen sian tunnistaakin saparosta, jota eivät muut siat ole järsineet.

Joskus Kalle innostuu teurastamaan sikoja itsekin. ”Jouluksi tulee teurastettua sika, mutta ei ihan joka joulu. Aina se on tullut syödyksi.” Isännän lempiherkkua ovat kyljykset.
”Lapsena kyljyksiä syötiin paljon enemmän kuin nykyään, mutta edelleen ne ovat yhtä hyviä. Kyllä se luu vain tuo oman makunsa lihaan.”

Maatilojen lukumäärä on Kallenkin kotimaisemissa Kauhanojalla vähentynyt lapsuuden ajoista. "Ennen tässä oli yhdeksän maatilaa, nyt on enää kaksi." Kallen perheeseen kuuluu kolme lasta: 2005 syntynyt Onni, 2006 syntynyt Heta ja 2009 syntynyt Aati. Lapset hääräävät tilan töissä mukana aina kun löytävät innostavaa tekemistä. Isäntä ei ole ehtinyt juurikaan harrastaa muuta kuin työntekoa, mutta hän kyllä haaveilee liikuntaharrastuksen aloittamisesta.Hae Atrian Tiloja