Manunkylän tila
Manunkylän tila
Manunkylän tila
Manunkylän tila

Possutilat

Manunkylän tila

Tietoa tilasta

  • Tilan omistavat kolme kaverusta: Olli Autio, Pentti Honkala ja Petri Penttilä
  • Tila perustettu vuonna 2006
  • Tilalla yhteensä 5400 sikaaTilalla kolme ulkopuolista työntekijää

"Ruuan tuottaminen on konkreettista työtä"

Keski-Nurmon kylän poijjaat haaveilivat isosta sikalasta. Kotitilat eivät näille isännille riittäneet, piti saada yksi tosi iso. Silloinen Nurmon kunta osoitti tontin, johon Manunkylän tilan ensimmäiset rakennukset rakennettiin vuonna 2006. 

Manunkylän tila on osakeyhtiömuotoinen sikala, mikä oli kaveruksille hyvä vaihtoehto. Osakeyhtiössä on enemmän riskien jakajia ja kullakin kolmella osakkaalla omaat osaamisalueensa.

Manunkylän tilalla on noin 5400 sikaa. Kolmen perheen yhteistila on Suomen mittakaavassa iso. Nykyiseen kokoonsa tila valmistui vuonna 2011 valmistuneen laajennuksen myötä.

Ison sikalan päivittäisiä töitä helpottavat kolme ulkopuolista työntekijää.

”Olemme saaneet hyvät työntekijät. Hyvällä sikalanhoitajalla on ns. hyvä sikasilmä. Esimerkiksi jos possu on sairastumassa, hyvä hoitaja näkee sen jo hyvissä ajoin. Kun esimerkiksi sairastumisiin puututaan ajoissa, ovat vahingotkin vähäiset. Hyvä sikasilmä kehittyy kokemuksen ja ajan myötä”, yksi omistajista Olli kertoo.

Lihasikala on sikojen kasvatuspaikka porsaista teuraskypsiksi. Manunkylän tilalle välitysporsaat tulevat noin 28-kiloisina. Kun siat ovat saavuttaneet 88 kilon myyntilihapainon, lähtevät ne tilalta teurastettavaksi. Tämä tapahtuu viimeistään 105 päivän kohdalla. Tilalla on sioille 18 osastoa, joista aina on yksi tyhjänä pestävänä ja desinfioitavana odottamassa seuraavia porsaita saapuviksi.

Porsaat kasvavat sioiksi suurimmaksi osaksi viljalla. Manunkylän tilalla energiarehuna käytetään ohraa. Lisäksi possut saavat valkuaisaineita ja kivennäis-aminohapposeosta rehutehtaan valmistamasta täydennysrehusta. 4-5 kertaa päivässä tapahtuva ruokinta on tarkoin suunniteltua ja säädeltyä. Ruokintareseptiä säädellään esimerkiksi ohran laadun mukaan. Oikeanlainen ja riittävä ruokinta on oleellinen osa sian hyvinvointia.

”Eläinten hyvinvointi on tärkeä asia, johon kiinnitetään huomiota. Tässä työssä näkee konkreettisesti kättensä työn tuloksen, kun possut kasvavat ja kehittyvät. Mikäli haluaa saada hyvän tuloksen, on eläinten hyvinvoinnista huolehdittava”, Olli muistuttaa.

Hae Atrian Tiloja