Tietoa tilasta
- Tila on yhdistelmäsikala.
- Isäntäpari Vesa ja Jaana Latvala. Tila siirtynyt Vesan haltuun vuonna 1999. Perheeseen kuuluu myös kolme kouluikäistä lasta.
- Tilalla on 3000 lihasikaa.
"Oikea asia saa nyt huomiota"
Latvalan tila on Vesa ja Jaana Latvalan perheyritys. Noin puolet omalla tilalla syntyneistä porsaista jää tilalle kasvamaan teuraskypsiksi, puolet myydään muualle kasvamaan. Sikojen lisäksi Latvaloilla on kasvinviljelyä.
”Kaikki mitä viljellään, menee sikojen rehuksi. Lähitiloilta ostetaan viljaa täydennykseksi, Vesa kertoo.
Latvalat ovat investoineet säännöllisesti tilaansa. Kaikki neljä 2000-luvulla toteutettua investointia ovat olleet kohtuullisen merkittäviä ja moninkertaistaneet tuotannon.”
”Läsnäolo ja kokoaikainen tarkkailu ovat oleellisia sikojen hyvinvoinnin varmistamisessa. Hyvänä apuna ovat tekniset apu- ja seurantajärjestelmät, jotka varmistavat hyvinvointia mitattavilla seikoilla. Esimerkiksi ilmastointi, lämmitys ja ruokinta. Kovilla helteillä siat pääsevät suihkuun”, Vesa kertoo.
Sikasuihkut eli sprinklerisuihkut toimivat automaattisesti ja viilentävät ilmaa kesähelteillä. Järjestelmien häiriötiloista lähtee automaattisesti puhelimeen hälytys.
Tilan isäntä on ylpeä kotimaisesta sianlihasta
Tilan isäntäparilla on kokemusta muualla työskentelystä, mutta enää toisenlaista elämää ei osaisi kuvitellakaan.
”Oman tilan kehittäminen ja sen pysyminen alan kehityksessä mukana on tärkeää. Ala on muuttunut tosi paljon. Kun näkee, että onnistuu työssä ja näköö tuloksia, tuntee onnistuneensa.”
Vesa näkee suomalaisen sianlihan käyttämisen osaltaan ympäristötekona.
”Ketju tilalta kuluttajan ruokapöytään on lyhyt. Lihaa ei kuljeteta maailman ääristä. Suomalainen sianliha on myös laadukasta. Ja kun valitsee kotimaisen sianlihan, työllistää samalla muitakin kuin lihan tuottajan”, listaa Vesa.
Tuottajan näkökulmasta kotimaisuus ei ole saanut arvostusta.
”Nyt tuntuu, että vihdoinkin oikeaan asiaan kiinnitetään huomiota. Tilan nimi kertoo suoraan, mistä liha on tullut”, kertoo Vesa tyytyväisenä.