Latva-Ahon tila
Latva-Ahon tila
Latva-Ahon tila
Latva-Ahon tila

Possutilat

Latva-Ahon tila

Tietoa tilasta

  • Vesa Iso-Aho on isännöinyt tilaa 1990-luvulta lähtien
  • Tilaa pyörittää neljän hengen tiimi

Latva-Ahon tilalla on kasvatettu porsaita niin kauan kuin isäntä muistaa

Latva-Ahoa pyöritetään osakeyhtiömuodossa. Latva-Aho Oy:n omistaa Vesa Iso-Aho. Tiloja on kaksi, toinen Kauhajoella, toinen Kurikan Jalasjärvellä. Vesa on tyytyväinen tilansa miehitykseen, johon kuuluu Vesa itse, veli Juha, veljenlikka Katja ja Harri. Jokaiselle on tilalla omat tehtäväalueensa. ”Ei tarvitse erikseen käskeä, vaan jokainen tietää omat vastuualueensa”, Vesa toteaa.

Latva-Ahon kantatilalla on ollut porsaita niin kauan kuin Vesa muistaa. ”Isäni jo kasvatti porsaita tällä markilla”, kertoo Vesa, joka on isännöinyt tilaa vuodesta 1990 lähtien. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen tilan porsasmäärä on kasvanut huomattavasti.

Porsaita hoidetaan tilalla aamuin illoin. Aamun askareet keskittyvät enemmän porsaiden hoitoon ja iltapäivän askareet taas ruokintamäärän tarkkailuun. ”Kaikkia töitä tehdään aamuin illoin ja tilanteen mukaan, mutta painopisteet ovat näin”, Vesa kertoo.  Jokainen päivä ei ole samanlainen.

Tila on kehittänyt itseään jatkuvasti ja laajennuksia on tehty muutaman vuoden välein. Vesa on kiinnittänyt huomiota siihen, että jokainen laajennus on tehty sen hetkisen huippuosaamisen mukaan. Tällä hetkellä tilalla uusitaan lastausjärjestelmää. ”Tehdään kokonaan uusi lastauslaituri, joka helpottaa sikojen lastausta.”, Vesa selventää.

Tilalla on myös peltoviljelyä, jossa tuotetaan porsaille kotimaista viljaa. Kaikki viljat menevät omien possujen kasvatukseen. Lisäksi osa viljasta ostetaan lähialueen viljatiloilta.

Vesa haluaa muistuttaa, että tilalla ei käytetä antibiootteja. Possuille on tehty paljon puuleluja ja karsinoihin jaetaan olkea olkihäkkeihin. Virikkeitä on tarpeeksi porsaiden viihtymisen vuoksi. ”Me teemme kaikkemme, että porsaat kasvavat luonnollisesti terveinä!”, sanoo Vesa.

Vastapainona työlle Vesa harrastaa hirvenmetsästystä ja urheilua. Harrastukset irtauttavat ajatukset työstä hetkeksi muualle, mikä tuo taas lisäpuhtia työhön.

Hae Atrian Tiloja