Kiviniemen tila
Kiviniemen tila
Kiviniemen tila
Kiviniemen tila

Possutilat

Kiviniemen tila

Tietoa tilasta

  • Kiviniemen tila sijaitsee Pyhäjoella Yppärin kylässä
  • Tila ollut Pirkolan perheellä vuodesta 1985 lähtien
  • Isäntäväki: Anni (s. 1983) ja Ville (s. 1983) Pirkola, Airi (s. 1985) ja Ilkka (s. 1981) Pirkola
  • Kumpaankin perheeseen kuuluu kaksi lasta: Annin ja Villen pojat Valtteri (s. 2013) ja Akseli (s. 2015) sekä Airin ja Ilkan lapset Viljami (s. 2012) ja Saimi (s. 2014)
  • Tilalla kasvaa 2200 porsasta
  • Peltoa viljeltävänä 216 hehtaaria

Sisarukset Anni ja Airi palasivat kotiin ja ottivat vastuun tilasta

Kun Kiviniemen tilalla Pyhäjoen Yppärissä tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2015, sikatila siirtyi Pirkolan kahdelle tyttärelle Annille ja Airille sekä heidän puolisoilleen Villelle ja Ilkalle.
Anni ja Airi palasivat kotikonnuilleen maailmalla vietettyjen noin kymmenen vuoden jälkeen. Airi on ammatiltaan sairaanhoitaja ja Anni on sosionomi.
Paluumuutto Tampereelta Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalle kotitilalle ei ollut hyppy tuntemattomaan, sillä siskokset olivat lomittaneet ja muutenkin autelleet vanhempiaan tilan töissä opiskeluaikana.”Tiesimme kyllä mihin olemme tulossa.  Kyllä se niin on, että oma maa mansikka ja muu maa mustikka”, hymyilee Anni.
”Yksi kimmoke paluuseen oli sekin, että meillä on lapsia, ja aloimme miettiä millaisissa oloissa haluamme heidät kasvattaa”, Anni, kahden lapsen äiti, jatkaa. Myös Airilla on kaksi lasta.
Pirkolan siskosten lapset ovat syntyneet vuoden välein 2012, 2013, 2014 ja 2015. Aluksi perheet asuivat tiiviisti samassa talossa, mutta nyt molemmilla on omat kodit.
”Airi ja Ilkka jäivät vanhaan päärakennukseen, ja me Villen kanssa rakennettiin uusi talo.”
Lasten isovanhemmat asustavat parin kilometrin päässä. Heiltä jatkajat saavat apua sekä tilan töissä että lastenhoidossa.
”Vanhempamme ovat luopumistuella. Heillä on tässä vielä iso rooli, sillä oppimista meillä riittää edelleen. ”

Työtä kaikille perheenjäsenille
Kaikki neljä jatkajaa ovat tilan hoidossa mukana. Anni ja Airi tekevät tilan ulkopuolella osa-aikatyötä: Airi toimii kätilönä Oulaskankaan sairaalassa ja Anni on sosiaalityössä Ylivieskassa.
”Aika hyvin on onnistuttu yhdistämään kaksi työtä, mutta ilman vanhempien apua tämä ei olisi sujunut näin kivuttomasti.”
Kiviniemen tilalla on 2200 lihasikapaikkaa. Maata on viljelyksessä 216 hehtaaria. Vastuut on jaettu siten, että miehet huolehtivat konepuolen töistä ja naiset eläintenhoidosta.
Pirkolat ostivat Kiviniemen tilan vuonna 1985, sitä ennen heillä oli sikala toisessa paikassa samalla kylällä.
”Isän kotitilalla on ollut sikoja jo vuodesta 1970-luvun alusta lähtien. Isä ja äiti aloittivat 66 sialla, ja kun he rakensivat sikalan tähän nykyiseen paikkaan 1998, lihasikoja oli 800. Sen jälkeen sikalaa on laajennettu pariin otteeseen. ”
”Vaikka kehitys on mennyt hirveästi eteenpäin ja uusin tekniikka on käytössä, tämä on edelleen perinteistä maataloutta, jossa eläinten hyvinvointi ja hoito ovat etusijalla”, Anni painottaa.
Maanviljelijän työssä siskoksia ja heidän puolisoitaan kiehtoo vapaus, vaikka työ onkin sitovaa ja tietyt asiat on tehtävät joka päivä.

”Kun on pienet lapset, arkea helpottaa se, ettei työmaalla tarvitse välttämättä olla joka aamu kello 7. Vapautta ja vastuuta on paljon, ja vapaushan se on tässä hommassa parasta. Onhan se toki iso harppaus, kun on ollut monta vuotta vieraalla töissä ja yhtäkkiä pitääkin huolehtia itse kaikesta. Onneksi tilalla oli valmiiksi isän kautta tulleet hyvät yhteistyökumppanit.”

Kiviniemen tilan jatkajille on kunnia-asia tuottaa puhdasta kotimaista ruokaa.
”Jäljitettävyys on tosi hieno juttu, sillä nyt ihmiset tietävät, mistä ruoka tulee ja että se on oikeasti suomalaista, toisen suomalaisen tekemää ja kasvattamaa ruokaa.”


Hae Atrian Tiloja