Kaskimetsän tila
Kaskimetsän tila
Kaskimetsän tila
Kaskimetsän tila

Possutilat

Kaskimetsän tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäväki: Jari ja Birgitta Kaskinen, Jyrki ja Tarja Heilä, Matti ja Sirkku Iso-Lauri
  • Pirteän Porsaan väellä on yhteensä lähes sadan vuoden kokemus alalta
  • Vehmaalla sijaitseva yhteistila on perustettu 1996
  • Työllistää 12 henkilöä

”On tapahtunut paljon positiivisia asioita”

Varsinaissuomalaisessa Vehmaan maalaiskunnassa syntyy pirteitä porsaita tilalla, jonka nimi on – mikäpä muukaan kuin Pirteä Porsas. Kyse on kolmen maatalousyrittäjäpariskunnan, Jari ja Birgitta Kaskisen, Jyrki ja Tarja Heilän sekä Matti ja Sirkku Iso-Laurin, yhteisestä sikalasta.

Pirteän Porsaan emakkosikalassa siirryttiin alkuvuodesta 2020 vapaaporsitukseen, mikä tarkoittaa, että emakot imettävät porsaitaan ja seurustelevat näiden kanssa vapaasti samassa karsinassa. Vapaaporsituskarsinassa on tilaa enemmän kuin tavanomaisessa porsituskarsinassa, mikä lisää viihtyvyyttä.

Jari Kaskisen mukaan vapaaporsitukseen siirtyminen on ollut pelkästään positiivinen kokemus.

”Kaikki on mennyt paremmin kuin olisi voinut edes kuvitella, ja on tapahtunut paljon positiivisia asioita: emakot ovat todella rauhallisia ja niillä on hyvä ruokahalu, eli ne vaikuttavat oikein tyytyväisiltä. Porsaiden imetyskin sujuu hienosti”, hän kuvailee.

Reilun 12 000 neliön sikalassa asustaa kaikkiaan 1 400 emakkoa, mikä tarkoittaa, että porsaita syntyy paljon joka päivä.

Jari, samoin kuin koko Pirteän Porsaan väki, ovat kaikin puolin tyytyväisiä uuteen sikalaan, joka korvasi 1990-luvulla rakennetut aiemmat tilat. Koska emakoiden määrä kasvoi neliöitäkin tarvittiin huomattavasti enemmän.

Vapaan porsituksen rakennuksen lisäksi perhetilalla on omat rakennukset joutilaille emakoille sekä välikasvatuksessa oleville porsaille. Porsaista suuri osa menee Kaskisen, Heilän ja Iso-Laurin omistamille perhetiloille kasvamaan. Kaikilla kolmella perheellä on siis myös omat lihasikalat.

Myös yleisöryhmillä on mahdollisuus päästä tutustumaan Pirteän Porsaan arkeen ja pienten possujen touhuihin. Tila nimittäin avasi sikalansa yhteyteen possu-showroomin, näyttötilan, josta avautuu näkymä 32 porsituskarsinaan. Välissä on vain ikkuna.

Showroom on kooltaan noin 70-neliöinen, ja siellä voi Jarin mukaan pitää vaikka kokouksia.

Tavoitteena hiilineutraali sikala

Ympäristönäkökohdat on huomioitu uudessa Pirteän Porsaan sikalassa viimeisen päälle. Vuoden 2020 aikana sikalaan rakennetaan oma biokaasulaitos.

”Tämä tarkoittaa, että lähes kaikki lämpö- ja sähköenergia saadaan omasta biokaasulaitoksesta, joka käsittelee kaiken syntyvän lannan. Hiilineutraali tila on meidän pitkän aikavälin tavoitteemme”, kertoo Jari.

Biokaasuprosessin jälkeen lietteessä oleva kiintoaines erotetaan nesteosasta erilleen. Tällöin pääosa fosforista jää kiintoaineeseen, joka voidaan hyödyntää fosforipulasta kärsivillä alueilla.

Jarin mukaan kaikki ratkaisut tilalla on tehty eläinten hyvinvointi edellä.

”Eläinten hyvinvointi on meille todella tärkeä asia. Ja jotta eläimet voivat hyvin, on tärkeää pitää huolta myös henkilökunnasta. Työoloja meillä on parannettu muun muassa sosiaalitiloja laajentamalla.”

Hae Atrian Tiloja