Kahnun tila
Kahnun tila
Kahnun tila

Possutilat

Kahnun tila

Tietoa tilasta

  • Kahnun tila sijaitsee Sastamalassa Mouhijärvellä.
  • Tilan isäntäpari Juha ja Anna Sipilä edustaa sukutilan neljättä isäntäpolvea.
  • Perheeseen kuuluvat lapset Seela (syntynyt 2009) ja Konsta (2011).
  • Tilalla harjoitetaan sikataloutta ja viljanviljelyä.
  • Sikalassa on paikat 2500 lihasialle.
  • Viljelyksessä on 310 peltohehtaaria.

Rallimiehenä tunnettu isäntä keskittyy nyt sikoihin ja sukutilan kehittämiseen

Juha ja Anna Sipilän luotsaama Kahnun tila sijaitsee entisessä Mouhijärven kunnassa, nykyisessä Sastamalan kaupungissa Pirkanmaalla. Vanha sukutila siirtyi Juhalle ja Annalle vuonna 2006. Sitä ennen Juha toimi myynti- ja markkinointipäällikkönä pienkuormaimia valmistavalla Avant Tecnolla.

”Jo viisivuotiaana minulle oli selvä asia, että jatkan tilanpitoa. Traktorin pukille on istuttu heti kun on opittu kävelemään”, kertoo auto- ja työkoneinsinööriksikin valmistunut isäntä, jolla oli kaksi vaihtoehtoa sukupolvenvaihdoksen jälkeen: joko hän alkaisi viljellä tilaa sivutoimisesti, tai tilaa aletaan kehittää toden teolla. Hän valitsi jälkimmäisen, eikä kadu valintaansa. 

”Määrätietoisen kehitystyön aloitti jo edellinen sukupolvi, ja sitä tässä on jatkettu”, toteaa Juha, joka edustaa tilalla jo neljättä isäntäsukupolvea. Tila on ollut suvun hallussa 1800-luvun lopusta lähtien.

Rakennusprojekteja ja tilan kehittämistä

Kahnun tilan vastikään laajennetussa sikalassa kasvaa 2500 lihasikaa 11 osastolla. Sikala työllistää isännän lisäksi yhden vakituisen sekä kesätyöntekijän. Myös vanhalle isännälle on Juhan mukaan järjestetty työoikeus.

”Rakennusprojektit ja muut kehitystoimet työllistävät. Kun sikala saatiin valmiiksi, sen jälkeen on tehty siiloja ja lietesäiliöitä sekä kunnostettu ja raivattu peltoja. Ohjelmaa kyllä riittää.”

Juhan mielestä maatalousyrittämisessä on parasta juuri toiminnan kehittäminen. Tyydytystä antaa myös työn tulosten näkeminen.

”Tietty vapaushan tässä on, ja sekin tuntuu hyvältä.”

Anna tekee työtä tilan ulkopuolella kenkien maahantuontiyrityksessä, mutta tarpeen mukaan koko perhe osallistuu Kahnun tilan töihin. Perheeseen kuuluu kaksi lasta, vuonna 2009 syntynyt Seela ja 2011 syntynyt Konsta.

”Välillä puimurin kyydissä ovat omat ja naapurin lapset. Siinä on sellaista suuren urheilujuhlan tuntua. Konsta varsinkin on niin kiinnostunut näistä hommista, että hänet saa työmaalta pois vain kantamalla.”

Peltohehtaareja on viljelyksessä 310, joten konehommat eivät kesken lopu. Pellot sijaitsevat Mouhijärven, Suodenniemen ja Kiikoisten alueella, ja niillä viljellään rehu- ja mallasohran lisäksi vehnää, ruista, rypsiä, kuminaa sekä heinää. Viljasato menee pääosin omien sikojen ruuaksi.

Ralliauto odottaa tallissa

Koneinsinöörin koulutuksesta on ollut Juhalle paljon hyötyä, samoin ralliharrastuksesta, joka tosin jäi jäähylle sikalanrakentamisen myötä. Paras sijoitus pääministerin kaimalle kirjattiin vuonna 2002, jolloin Juha Sipilä kartturinaan Juha Lummaa saavutti nelossijan SM-rallin a-ryhmässä. Voittaja oli tuolloin Mikko Hirvonen.

”Pronssi jäi pikkuisen harmittamaan, sillä ajoin ulos kaksi kertaa ja hävisin pisteellä”, sanoo Mitsubishi Lancerilla ajanut isäntä.

”Neste Rallissa oltiin parhaimmillaan kolmansia luokassa ja tunturirallissa seitsemänsiä yleiskilpailussa. Mitään ei jäänyt hampaankoloon, vaikka joitakin asioita olisi voinut tehdä toisinkin. Vuonna 1997 aloitettiin ja viimeinen kilpailu ajettiin 2014. SM-sarjaa tuli ajettua 10 vuotta.”

Myös mm. Saksan ja Viron ralleissa kisannut auto seisoo nyt tallissa. Nyt Juha keskittyy sikoihin ja tilan hoitoon 110-prosenttisesti, jotta voi aikanaan jättää paikan seuraavalle sukupolvelle.

”Toivotaan, että jälkikasvu jossain vaiheessa kiinnostuu sukutilan isännyydestä.”

 

Hae Atrian Tiloja