Kaarron tila
Kaarron tila
Kaarron tila
Kaarron tila

Possutilat

Kaarron tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Esa ja Tarja Kaarto
  • Tilalla on kasvatettu sikoja 1930-luvulta saakka
  • Tilalla kasvaa 700 sikaa

Perinteikäs tila tuottaa hyvää

Kaarron tila Merikaarrossa on ollut saman suvun nimissä yli 500 vuotta. Tilan historiaa on pystytty selvittämään aina 1480-luvulle, mistä löytyy ensimmäiset merkinnät tilasta ja sen isännästä. Tilan historiaan on mahtunut paljon, mutta yksi asia on pysynyt - tilalla on aina pidetty eläimiä.

- Ainakin kolmen viimeisimmän isännän aikana tällä markilla on sikoja ollut, summaa tilan isäntä Esa Kaarto. Kaarron perheeseen kuuluvat Esan lisäksi vaimo Tarja, tyttäret Katri ja Riikka sekä dobermanni Sero. Tila työllistää tällä hetkellä Esan ja Tarja-vaimon. Tarja jäi pois farmaseutin palkkatyöstä pari vuotta sitten ja vastaa tällä hetkellä sikojen hoidosta.

 - Minä oon välillä kovassa komennossa sikalassa, jos joku asia ei oo vimpan päälle tehtynä. Esa naurahtaa. Viljely on Kaarrossa aina hoidettu koko perheen voimin.

Investointeja on tehty runsaasti

Esan ja Tarjan isännyyden alkuvaiheessa tilalla oli yhdistelmäsikala, joka kunnostettiin 1995 lihasikalaksi. Vuonna 2000 laajennettiin 500 paikkaa lisää. Tällä hetkellä tila toimii puhtaasti 700 paikan lihasikalana.

Antibioottivapaassa tuotannossa Kaarron tila on ollut kiinteästi mukana ihan alkumetreistä alkaen. Tilan oli helppoa ja luonnollista siirtyä antibioottivapaaseen tuotantoon, sillä lääkkeiden käyttö on Kaarron sikalassa ollut aina ollut vähäistä.

- Suomalaisten tapa hoitaa sikoja on todella hyvä ja eläimillä on tilaa riittävästi, Esa toteaa.

Luotettu hallintomies

Esalla on pitkä historia Itikan hallinnossa, jossa hän on vaikuttanut vuodesta 2002. Itikan hallituksen puheenjohtajaksi hänet nimitettiin 2009, mistä hallitustyöskentely on laajentunut myös Atria Oyj:n puolelle.

- On todella hienoa, että enää meidän ei tarvitse myydä yhtä possua kerrallansa polkupyörällä kiertävän kauppiaan kyytiin kuten paapan aikana. Tässä tuotantoketjussa meidän on hyvä tuottaa erinomaista suomalaista porsaanlihaa ja keskittyä siihen, Esa kiteyttää.

Hae Atrian Tiloja