Hyppösen tila
Hyppösen tila
Hyppösen tila
Hyppösen tila

Possutilat

Hyppösen tila

Tietoa tilasta

  • Yrittäjä Antti Hyppönen on kolmannen polven sikayrittäjä.
  • Lihasikapaikkoja 600, emakoita 220.
  • Tilalla viljellään kasveja omien eläinten tarpeisiin.
  • Sikatilana vuodesta 1967, sukupolvenvaihdos tehty vuonna 2018.
  • Työntekijöitä kolme.
  • Sikalalaajennuksia tehty viidessä jaksossa 20 vuoden aikana ja seuraava laajennus valmistuu keväällä 2020.

Isäntä voi hyvin, kun possut voivat hyvin

Hyppösen Perhetilalla Isossakyrössä on meneillään merkittävä peruskorjaus ja laajennus. Vuonna 2018 yrittäjän saappaisiin hypännyt Antti Hyppönen investoi vapaaporsitukseen.

Se on tulevaisuuden juttu, johon myös lainsäädäntö ohjaa. Olen mielelläni uudessa mukana ja teen kaikkeni sen eteen, että siitä saadaan kehitettyä eläinten hyvinvoinnin kannalta paras mahdollinen.

Hyppösen tila on yhdistelmäsikala, jossa on 220 emakko- ja 600 lihasikapaikkaa. Osa porsaista myydään toiselle tilalle lihasikalaan, osa kasvaa omalla tilalla teurastamoon lähteviksi lihasioiksi asti.

Tilan pelloilla kasvaa ohraa, vehnää, kauraa ja härkäpapua, jotka kaikki käytetään omien eläinten ruokinnassa.

Emme osta tilalle soijaa, vaan käytämme sen sijaan oman tilan härkäpapua. Tila on siis käytännössä valkuaisomavarainen. Ostamme A-Rehulta hieman valkuaistäydennystä, joka tulee Altian tehtaalta elintarviketeollisuuden sivutuotteena ja näyttää olevan eläimille todella maittavaa”, Antti sanoo.

Lisää aikaa eläinten hyvinvoinnille

Tulevalla vapaaporsitusosastolla on 20 eläimen huoneet, joissa jokaisella emakolla porsaineen on oma karsina. Emakot eivät ole suljettuna porsimishäkkeihin, vaan ne imettävät ja liikkuvat karsinassa vapaasti porsaiden kanssa.

Etuna vapaaporsituksessa on ainakin se, että kun emakko on enemmän liikkeellä, sen elimistö ja maidontuotanto toimivat paremmin. Emakko myös porsii luonnollisemmin ja sillä on enemmän tilaa pesänrakennukselle, mikä on tärkeä osa normaalia porsimista.

Vapaaporsitusosaston lisäksi koko sikala kokee muodonmuutoksia. Muun muassa kaikki ruokintalaitteet uudistetaan myös lihasikalan puolella. Antti kertoo, että näin päästään entistä tarkempaan ruokintaan ja aikaa vapautuu eläinten tarkkailulle.

Mitä paremmin eläimet voivat, sitä parempia ovat myös tuotantotulokset. On tärkeämpää, että käytän sikalassa aikani eläinten hyvinvoinnin tarkkailuun sen sijaan että sekoittelen käsin pikkupossujen rehuja.

Mieluummin asetan tavoitteita ja kuljen etukenossa kuin jään paikalleni junnaamaan. Omilla tekemisillä pystyy vaikuttamaan paljon tuloksiin ja myös koko alan tulevaisuuteen. Tämä työ on yhtä ongelmanratkaisua, kuten isälläni on tapana sanoa”, hän jatkaa.

Kotitilalla oli kehityspotentiaalia

Yrittäjäksi Antti on kasvanut vanhempiensa Martti ja Päivi Hyppösen tilalla koko ikänsä. Ennen sukupolvenvaihdosta hän kävi rakennusalan ja agrologin koulutukset ja työskenteli myös Atria Tuottajilla tuotannon kehityksen asiantuntijana.

Veri veti kuitenkin kotitilalle, jossa Antti näki kehityspotentiaalia.

Tilaa oli kehitetty oikeaan suuntaan eli investoinnit oli suunnattu sikalaan. Sitä paitsi onhan tässä työssä hienoa yrittäjän omanlainen vapaus ja se, että aina näkee heti työnsä jäljen. Kun pellot on kylvetty ja sieltä alkaa vihreää versoa puskea pintaan”, hän kuvaa.

Hae Atrian Tiloja