Hakomäen tila
Hakomäen tila

Possutilat

Hakomäen tila

Tietoa tilasta

  • Juha (s. 1971) ja Jaana (s. 1974) Hakomäki ovat tilan kolmas isäntäpari
  • Sijaitsee Alahärmän Saunamäessä
  • Lapset Eveliina (s. 2002), Aliisa (s. 2004) ja Elias (s. 2007)
  • Tila työllistää kaksi ulkopuolista työntekijää

Unelmatyö maatilalla on tavoitteellista:
"Haluamme olla top kympissä"

Jaana ja Juha Hakomäen tilalla Kauhavan Alahärmässä riittää menoa ja meininkiä, sillä tilan töiden ohessa myös kolmen lapsen harrastukset pitävät perhettä liikkeellä. Hakomäet asuvat Saunamäessä, josta on keskustaan 15 kilometrin matka.
”Kahdella tytöllä on voimistelutreenit neljä kertaa viikossa, ja sen lisäksi on vielä kisoja. Toinen tytöistä soittaa pianoa ja toinen klarinettia. Nuorimmainen taas pelaa jalkapalloa”, Jaana kertoo.
Hakomäkien sikatila on Juhan kotitila. Juha tuli mukaan vanhempiensa perustamaan maatalousyhtymään vuonna 1993, ja vaiheittainen sukupolvenvaihdos toteutui 1999. AMK-agrologi Jaana on ollut tilalla yrittäjänä vuodesta 2000 lähtien. Myös hänen juurensa ovat tiukasti Härmän mullassa: Jaanan syntymäkoti sijaitsee Ekolan kylässä, ja tila on erikoistunut tärkkiperunan- ja viljanviljelyyn sekä turkistalouteen.

Kolmenlaisia sikoja

Juhan ja Jaanan mukaan sikaloiden tapahtumat määrittävät arjen rytmin sataprosenttisesti. ”Loppuviikko on aina vähän helpompi kuin alkuviikko”, he kuvailevat. Hakomäen tilalta lähtee ’maailmalle’ kolmenlaisia sikoja: lihasikoja, välitysporsaita ja hybridiporsaita. Isäntäparin lisäksi sikalat työllistävät kaksi vakituista työntekijää.

Työnsä suurimmiksi haasteiksi Juha ja Jaana listaavat huonon markkinahinnan. ”Myös biologia tekee omat haasteensa perusrutiineihin: porsaan pitää pysyä elävänä emakon alta välitysikään ja lihasiaksi asti. Siihen matkaan mahtuu monta mutkaa ja haastetta.”Emakkosikala on rakennettu vuonna 2011, ja työskentelyolosuhteet siellä ovat Jaanan mukaan todella hyvät. ”Niiden ansiosta työ on kevyempää, vaikka sitä onkin paljon. Joka vuosi asiat menevät eteenpäin ja tulokset kohenevat, mikä tuntuu hyvältä.

Valmiiksi tässä työssä ei silti tule koskaan, eikä mikään synny itsestään. Jos työ rupeaa tuntumaan sikatilalla liian helpolta, seuraava askel on sitten laajentaminen”, Hakomäet tuumaavat.
He molemmat ovat sitä mieltä, että tilanpito muuttuisi pakkopullaksi ilman jatkuvia haasteita.
”Meillä on kova halu olla ”top kympissä”, mikä tarkoittaa, että paikallaan ei voi pysyä. Vinkkejä ja uusia tuulia haetaan erilaisilta kursseilta ja koulutuksista, ja maailmaltakin käymme ideoita hakemassa.”
Hae Atrian Tiloja