Withgårdin tila
Withgårdin tila
Withgårdin tila
Withgårdin tila

Porsastilat

Withgårdin tila

Tietoa tilasta

  • Tilan omistajat Peter (s.1982) ja Erik (s.1986) Nybäck
  • Sukupolvenvaihdos tehtiin tilalla vuonna 2005.
  • Uusin laajennus toteutettiin vuonna 2011.
  • Tilalla on lihasikapaikkoja yhteensä 2000.

 

  • Ägare Peter och Erik Nybäck. Peter är född 1982 och Erik 1986.
  • Generationsväxlingen på gården gjordes 2005.
  • Den senaste utvidgningen genomfördes 2011.
  • Gården har plats för totalt 2000 slaktsvin.

Uudet haasteet pitävät hereillä

Uudessakaarlepyyssä sijaitseva Withgård Ab on Nybäckin veljesten Peterin ja Erikin sikatila. Tilan tuotantosuunta juontaa juurensa 1960-luvulle, jolloin veljesten isoisä ryhtyi sianlihantuottajaksi. Tila siirtyi isältä pojalle, eli Peterin ja Erikin isälle, joka jatkoi emakkojen ja teurassikojen pitoa aina vuoteen 2005.

Vanha sikala olisi vaatinut perusteellisen remontin, joten tuotanto siellä päätettiin lopettaa. Vuosi oli 2005, sama, jolloin tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos.

Peter ja Erik ryhtyivät suunnittelemaan uutta lihasikalaa ja laittoivatkin töpinäksi. Uusi, 800-paikkainen lihasikala valmistuikin loppuvuodesta 2005. Neljän vuoden kuluttua veljekset päättivät laajentaa sikalaansa edelleen 2000-paikkaiseksi. Laajennus toteutui vuonna 2011.

Sikoja ruokitaan märkärehulla ja tiivisteellä. Tilan oma viljantuotanto riittää sikojen ruokintaan 50-prosenttisesti, loput ostetaan muilta viljelijöiltä.

Nybäckin perhe on toimittanut sikoja Pohjanmaan Lihalle jo pitkään, peräti puolen vuosisadan ajan.

Peterin mukaan maanviljelijän työssä parasta on se, että uusia haasteita riittää mietittäväksi joka päivä.

”Uusia suunnitelmia meillä ei juuri tällä hetkellä ole”, hän sanoo.

Työnsä hankalimmaksi ja vaikeimmaksi osaksi Peter summaa loputtoman paperityön, jota tilan ja firman pyörittäminen vaatii.

Peter on naimisissa ja perheessä on yksi lapsi. Erik-veljellä ja tämän avopuolisolla on kaksi lasta.

Nya utmaningar håller en alert

Withgård Ab i Nykarleby är bröderna Peter och Erik Nygårds svingård. Gårdens produktionsinriktning går tillbaka ända till 1960-talet då brödernas farfar började producera svinkött. Gården har gått från far till son, det vill säga till Peters och Eriks pappa, som fortsatte föda upp suggor och slaktsvin ända till 2005.

Den gamla svingården borde ha renoverats grundligt så man beslutade att helt lägga ner produktionen där. Det var år 2005, det vill säga samma år som generationsväxlingen skedde.

Peter och Erik började planera för ett nytt slaktsvinsstall i rask takt. Det nya svinstallet för 800 djur stod klart i slutet av år 2005. Fyra år senare beslutade bröderna att utvidga sitt svinstall ytterligare så att det hade plats för 2000 djur. Utvidgningen genomfördes 2011.

Svinen utfodras med blötutfodring, blandningen består till största del av korn och foderkoncentrat. Gårdens egen spannmålsproduktion täcker 50 procent av foderbehovet, resten köps av andra odlare.

Familjen Nybäck har levererat svin till Österbottens Kött redan länge, inte mindre än ett halvt sekel.

Peter berättar att det bästa i jordbrukararbetet är att det finns nya utmaningar att fundera på varje dag.

“Några nya planer har vi egentligen inte just nu”, säger han.

Peter säger att det mest krångliga och svåra i hans arbete är det oändliga pappersarbete som behövs för att driva gården och företaget.

Peter är gift och familjen har ett barn. Brodern Erik och hans sambo har två barn.

Hae Atrian Tiloja