Krooks gård
Krooks gård
Krooks gård
Krooks gård

Porsastilat

Krooks gård

Tietoa tilasta

  • Tilan isäntäpari on Mats ja Ulrika Krooks. Perheeseen kuuluu neljä lasta: 1997 syntynyt Isabella, 1999 syntynyt Philip, 2005 syntynyt Nicolas ja 2008 syntynyt Jeremias.
  • Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1996. Mats on tilan neljäs isäntä.
  • Tilalla on 2000 lihasikapaikkaa.
  • Viljelyksessä on 160 peltohehtaaria. Siat ruokitaan oman tilan viljalla niin pitkälle kun sitä riittää.

 

”Sikojen hoito on mukavaa ja kiinnostavaa työtä”

Krooks gård, eli Krooksin tila sijaitsee Vöyrin kunnassa. Mats ja Ulrika Krooks ottivat tilan hoidon vastuulleen vuonna 1996. Sen jälkeen perheeseen on syntynyt neljä lasta: Isabella vuonna 1997, Philip 1999, Nicolas 2005 ja Jeremias 2008.

Tilalla on 2000 lihasikapaikkaa. Kun Mats aloitti isäntänä, oli tila erikoistunut viljanviljelyyn, eikä tuotantoeläimiä silloin ollut.

”Otin ensiksi lampaita, mutta Suomen mentyä EU:hun kannattavuus muuttui niin huonoksi, että katsoin parhaaksi lopettaa. Vuonna 1998 rakensin sikalan, mikä oli iso investointi. Sen jälkeen sikalaa on laajennettu kaksi kertaa, vuosina 2003 ja 2013. Nyt taitaa laajentaminen riittää”, Mats toteaa.

Sikatilalla syksyt ja keväät ovat kaikkein kiireisintä aikaa. Suurin osa töistä tehdään oman perheen voimin. 

Perheen esikoinen, Isabella, opiskelee Pietarsaaressa maatalousalaa ja osallistuu kotitilan töihin aina kun ehtii. Philip viihtyy niin ikään traktorin ratissa ja on kiinnostunut ruuvaamisesta. Myös Matsin isä Stig tulee auttelemaan edelleen, vaikka ikää on mittarissa jo 75 vuotta. Ulrika on kokki ja käy töissä tilan ulkopuolella.

Mats edustaa tilan neljättä isäntäsukupolvea.

”Voi olla, että tila on vielä vanhempi, mutta neljä sukupolvea on minulla tiedossa. Toivottavasti joku lapsista jatkaa tilanpitoa aikanaan.”

Sikojen kasvatus on ollut Matsille aina mieluisaa työtä.

”Nyt on ollut vähän vaikeaa, kun lihan hinta on niin alhaalla. Mutta kyllä sikojen hoitaminen on mukavaa ja kiinnostavaa. Aivan kuten kaikki maatilan työt ovat: kahta samanlaista päivää ei ole.”

Eläimet saavat Krooksin tilalla hyvää huolenpitoa. Virikkeinä sioilla on puuklapeja ja pahnakasoja.

 

Vasaran pauketta ja hirvijahtia

Mats on toiselta ammatiltaan kirvesmies, ja sen kyllä huomaa, sillä joka kesä tilalta kuuluu ahkeraa vasaran pauketta. Sikalarakennuksen ja laajennuksen lisäksi isäntä on remontoinut perheen kotitaloa ja rakentanut mm. rantasaunan.

Tyypillinen päivä Krooksin maatilalla alkaa sillä, että isäntä pukee haalarit jalkaan ja suuntaa sikalaan. Kun aamun työt on tehty, hän laittaa pienimmät lapset kouluun. Vuodenajasta riippuen päivä kuluu joko pellolla tai sikalan töissä. Iltaisin Mats tekee vielä tarkistuskierroksen. Puintiaikaan kello herättää myös öisin, sillä viljankuivuri käy läpi yön: Kun edelliset jyvät ovat kuivuneet, seuraava kuorma odottaa jo vuoroaan. 

Sikalassa kaikki osastot täytetään uusilla possuilla aina 15 viikon välein. Ennen täyttöä osastot pestään perusteellisesti. Välityspossut tulevat Maalahdesta yhdeltä ja samalta tilalta, mikä on Matsin mukaan iso plussa. 

”Työmäärä vaihtelee riippuen siitä, mikä tilanne sikalassa kulloinkin on”, kertoo isäntä, joka vapaa-aikana harrastaa metsästystä.

”Joskus olisi mukavaa lähteä sorsajahtiin, mutta silloin juuri on pahin työhuippu. Hirvimetsällä käyn sitten rentoutumassa. Metsästäminen ja luonnossa liikkuminen tekevät todella hyvää.”

 

Hae Atrian Tiloja