Björkbackin tila

Porsastilat

Björkbackin tila

Tietoa tilasta

  • Björkback Gård, Maalahti
  • Isäntäpari Tomas (s. 1969) ja Lena Långgård (s. 1968)
  • Perheeseen kuuluvat lapset Jens (s. 1993), Andreas (s. 1995), Matias (s. 2000) ja Elin (s. 2006)
  • Vuonna 2001 vastuun ottanut Thomas on tilan neljäs isäntä.
  • Tilalla on tilaa 1100 porsaalle.
  • Peltoa on viljelyksessä 170 hehtaaria, joista 40 on vuokramaita.

"On hienoa nähdä eläinten kasvavan ja viljan kypsyvän"

Björkbackin tilan isäntä Tomas Långgård sai tuntumaa maatilojen arkeen työskennellessään Maalahden kunnan maataloussihteerinä seitsemän vuotta 1990-luvulla. Virkamiehen työ sai jäädä, kun kotitila siirtyi Tomakselle sukupolvenvaihdoksella vuonna 2001. ”Kotona oli niin paljon töitä, että sanouduin irti kunnasta ja aloitin kotona kokopäiväisenä maatalousyrittäjänä. Maataloussihteerinä opin tuntemaan melkein kaikki Maalahden viljelijät, ja se oli hyvä kokemus. Myös maatalouden byrokratian tunteminen on auttanut arjen työssä tilalla.”

Långgårdit rakensivat ensimmäisen sikalansa 700 lihasialle vuonna 1997. Sikalaa laajennettiin 2013, jolloin paikkoja tuli lisää 400. Tomas on tilan neljäs isäntä. Hänen aikanaan tila on kokenut melkoisen muodonmuutoksen. ”Sikala, kuivurit, hallit ja asuinrakennus on tehty isän äidin vanhalle tilalle, eri paikkaan kuin missä vanhempani asuvat.”

Tomas on mukana myös vuonna 2011 rakennetussa Westfarmin emakkosikalassa kolmen muun viljelijän kanssa. Kaikki neljä osakasta saavat possunsa yhteisestä yksiköstä.
”Yksikössä on 500 emakkoa, ja vuodessa tuotetaan 16.000 possua, joita myydään myös Pohjanmaan Lihan kautta. Kun possut saadaan omasta sikalasta, laatu paranee, ja tiedämme tarkalleen, milloin ne tulevat tilalle.” Westfarmissa työskentelee neljä ukrainalaista työntekijää.

Esikoinen isän jalanjäljillä

Vaikka sianlihantuottajien määrä on vähentynyt hurjasti myös Maalahdessa, paikkakunnalla on edelleen noin kymmenen suurta tai keskisuurta yksikköä. Tomaksen perheeseen kuuluvat vaimo Lena sekä neljä lasta: Jens, Andreas, Matias ja Elin. Lenalla on työpaikka päiväkodissa. Jens on isänsä tavoin agrologi ja hankkii tällä hetkellä työkokemusta Kristiinankaupungissa toimivalla nautatilalla.

Tomas harmittelee alan heikkoa kannattavuutta, ja toivoo, että suosta noustaisiin nopeasti ylös.
”Tässä kotona otan yhden päivän kerrallaan. Ehkä lähdemme kehittämään Westfarmin tilasta yksikköä, jossa myös kasvatetaan sikoja.” Maatalousyrittäjän työssä Tomas nauttii vapaudesta ja vaihtelevista päivistä. ”On hienoa nähdä eläinten kasvavan ja viljan kypsyvän.”

Talvella metsässä ja luottamustehtävissä

Björkbackin tila lämpiää hakkeella, joka tulee omista metsistä. Isäntä viettääkin talvisin paljon aikaa metsätöissä. Tomakselle on myös kertynyt monia erilaisia, lähinnä omaan alaan liittyviä luottamustehtäviä, joten aikaa kuluu myös yhteisten asioiden hoitoon.

Långgårdin perheessä syödään paljon lihaa.  ”Kesällä grillaamme usein. Itse pidän varsinkin ribseistä. Niistä tulee todella herkullisia, kun keittää tunnin tai pari ja sen jälkeen grillaa”, myhäilee isäntä, joka suuntaa perheensä kanssa 14 kilometrin päässä sijaitsevalle merenrantamökille aina kun aikaa jää.
”Siellä kalastellaan ja otetaan vähän rennommin.”


Hae Atrian Tiloja