Toivolan tila
Toivolan tila

Nautatilat

Toivolan tila

Tietoa tilasta

  • Vuonna 1766 perustettu sukutila Sääksjärvellä
  • Lihakarjatila, jonka loppukasvattamossa on 100 eläinpaikkaa.
  • Tilalliset Hannu (s. 1960) ja Sirpa (s. 1961) Kangasaho. Perheessä kolme aikuista lasta.
  • Hannu ollut tilan isäntä jo vuodesta 1979 alkaen.
  • Peltohehtaareja on viljelyksessä hieman yli 60.

Sukutila mallia 1766

Vimpelin Sääksjärvellä sijaitseva Toivolan tila on pysynyt saman suvun hallussa aina vuodesta 1766 lähtien. Hannu ja Sirpa Kangasaho ovat tilan yhdeksäs isäntäpari.

Hannusta tuli isäntä jo 19-vuotiaana. Vuosi oli 1979.

”Vanhempani olivat jo sen ikäisiä, että pääsivät eläkkeelle. Tulin tähän heti armeijasta päästyäni.”

Tilalla on kasvatettu lihakarjaa niin kauan kuin Hannu muistaa.

”Joskus 1970-luvun alussa oli muutama lehmä, mutta minulla ei ole ollut ikinä lehmiä. Karjaa on vähän yli sata päätä, eli aika pieni kasvattamohan tämä on”, kertoo isäntä.

Kangasahot eivät aio lisätä eläinmäärää, sillä tilan jatkajasta ei vielä tässä vaiheessa ole täyttä varmuutta.

”Vanhin tyttäremme saattaa tulla tähän, mutta luultavasti hän ei jatka lihakarjan pitoa. Asia ei meillä kuitenkaan ole ihan vielä ajankohtainen.”

Tällä hetkellä esikoinen, Merja, työskentelee apteekissa farmaseuttina.

Tilan emäntä Sirpa Kangasaho kouluttautui pari vuotta sitten hierojaksi, ja hänellä on nykyään tilan yhteydessä oma vastaanotto. Hannu taas maksimoi työntuntien määrän tekemällä koneurakointia hiljaisempina aikoina, eli lähinnä talvella.

”Kesäaikana tilalla tehdään pitkää päivää koko ajan. Kahdestaan olemme pärjänneet, kun molemmat tekevät kaikkea. Se tässä on mukavaa, että työt ovat lähellä, eikä oman pihapiirin ulkopuolelle tarvitse lähteä.”

Perheestä löytyy metsämiehiä ja -naisia

Hannun mukaan työt ovat maatilalla lisääntyneet vuodesta 1995 lähtien, mikä ei kuitenkaan ole kasvattanut tilipussia, vaan päinvastoin kutistanut sitä.

Lihakarja asustaa vuonna 1990 rakennetussa navetassa, jonne ne siirtyvät 4-6 kuukauden ikäisinä. Vasikoiden juottamo-osasto rakennettiin navettaan 1990-luvun puolivälissä.

Kangasahoilla on kolme aikuista lasta sekä neljä lastenlasta.

”Lapsenlapsista kolme asuu tuossa 15 kilometrin päässä. Kyllähän se tuo tännekin toisenlaista elämää, kun on pieniä lapsia”, iloitsee isäntä, joka on innokas metsämies.

”Muiden muassa hirvi, karhu ja kanalinnut kuuluvat metsästettäviin. Myös kaksi vanhinta tytärtämme harrastavat hirvenmetsästystä”, kertoo Sirpa.

Lentopallokin kuuluu Kangasahojen yhteisiin harrastuksiin.

Hae Atrian Tiloja