Teristen kartanon tila
Teristen kartanon tila
Teristen kartanon tila
Teristen kartanon tila

Nautatilat

Teristen kartanon tila

Tietoa tilasta

  • 1500-luvulta peräisin oleva kartano tuli suvun haltuun 1967. Kartanon päärakennus on vuodelta 1748.
  • Antti Veräväinen ollut isäntä vuodesta 2000.
  • Suurin osa tilan naudoista on Hereford-rotua. Niitä on kasvatettu jo vuodesta 1974 saakka. 

Tuotannon jäljitettävyys lisää arvostusta ja luottamusta

Aberdeen Angus on siitoseläintuotantoon erikoistuneen Teristen kartanon isännän mielestä erityisen kiehtova rotu.

”Koska siitä mitä tekee, pitää tykätä ja nauttia, olemme ottaneet Anguksen mukaan valikoimaamme. Haluamme myös tällä rodulla vahvasti mukaan eläinmarkkinaan”, Antti Veräväinen kertoo.

Hän uskoo, että Aberdeen Angus ja Hereford ovat tulevaisuuden liharotuja, koska ne tulevat toimeen pienellä rehumäärällä ja niille kelpaa ruuaksi muukin kuin vilja. Teristen kartanossa eläimet syövät erilaisia säilörehuja, timotei-raiheinäkasvustoa sekä lannoittamatonta apilaa.

Tilan eläimet elävät kylmäpihattojen karsinoissa, joissa ne pääsevät liikkumaan vapaasti. Osasta rakennuksia eläimet pääsevät ulos läpi vuoden, ja kaikki eläimet ulkoilevat silloin tällöin. Laidunkausi kestää toukokuusta lokakuuhun. Silloin sonnitkin ovat jaloittelutarhassa.

”Säännöllinen ja huolellinen ruokinta, jokapäiväinen kuivitus sekä laiduntaminen ovat oleellisia asioita eläinten hyvinvoinnissa. Meillä myös eläinten tarkka seuranta on koettu tärkeäksi. Eläimet sijoitetaan sopivan kokoisiin ryhmiin niin, että ne tulevat keskenään toimeen.”

Tilaa kehitetään historiallisessa miljöössä

Teristen kartanoa on kehitetty sukupolvien yhteistyönä, joten isoja muutoksia ei lähitulevaisuudessa ole tiedossa. Tilalle on rakennettu uusi pihatto, jotta eläimillä olisi entistäkin väljemmät tilat. 

Antin lisäksi tilalla on töissä kaksi ulkopuolista. Myös perheenjäsenet auttelevat mahdollisuuksiensa mukaan.

”Tämä työ on hyvin monipuolista ja tulosta voi koko ajan parantaa. Suomalainen lihantuotanto on kuitenkin sellainen ala, että tällä on jatkuvuutta sukupolvelta toiselle, jos hommansa hoitaa hyvin.”

Hae Atrian Tiloja