Sulkavan tila
Sulkavan tila
Sulkavan tila

Nautatilat

Sulkavan tila

Tietoa tilasta

  • Tilan isäntä ja emäntä: Ville Veikko ja Iira Sulkava. Perheeseen kuuluu kolme lasta, Rauno (s. 2010), Arvi (s. 2012) ja Salli (s. 2014).
  • Ensimmäiset sonnit tilalle tulivat vuonna 1990.
  • Tila on nautaloppukasvattamo, jonka rakennukset valmistuivat keväällä 2013. Eläimiä tilalla on noin 1100.
  • Tammikuussa 2013 Sulkavat palkittiin parhaina maitorotuisten sonnien kasvattajina.
  • Vuoden 2013 keväästä lähtien tilalla on kasvanut sonnien rinnalla myös lehmävasikoita.
  • Peltopinta-alaa tilalla on 310 hehtaaria, josta omaa ja vuokrattua on 210 hehtaaria ja sopimuspeltoa 100 hehtaaria.

”Nautin aamuista, niistä hetkistä, kun näen, että eläimet voivat hyvin ja ovat tyytyväisiä”

Iira ja Ville-Veikko Sulkavan tilalla Ähtärissä märehtii 1100 nautaeläintä. Olot nautaloppukasvattamossa ovat lokoisat, sillä uudet tilat valmistuivat keväällä 2013.

Jo eläinten määrästäkin voi päätellä, etteivät työt tilalla lopu koskaan kesken. Isäntäväen lisäksi Sulkavan tila työllistää yhden vakituisesti palkatun työntekijän. Kolmen naapuritilan peltotyöt on yhtiöitetty, ja yhtiön palveluksessa on työntekijöitä niin ikään.

Ähtärin Vääräkoskella sijaitseva Sulkavan tila on Ville-Veikon kotitila. Siellä hän kasvoi ja mietti, mitä ryhtyisi isona tekemään.

”Minun ei pitänyt alkaa isännäksi, mutta jossakin kohtaa se mahdollisuus alkoi poltella mielessä. Ajattelin, että tämä voisikin olla mukavaa työtä. 15-vuotiaana olin päättänyt, että minusta tulee yrittäjä. Vapaus tehdä oli varmasti se juttu, joka kiehtoi.”

Isännäksi ryhdyttyään Ville-Veikko on todennut maatalousyrittämisen olevan yrittämistä parhaimmillaan.

Sukupolvet vaihtuvat, sonnilauma kasvaa

Tila siirtyi Ville-Veikolle ja Iiralle sukupolvenvaihdoksella vuonna 2004. Kehitys on ollut valtavaa sitten vuoden 1990, jolloin viljanviljelyyn keskittynyt tilalle otettiin ensimmäiset sonnit kasvamaan. Ville-Veikko oli silloin 12-vuotias.

”Olisiko sonneja ollut aluksi 30-50 päätä. Sukupolvenvaihdos kun tehtiin, niitä oli 90.”

Tilan kehittäminen ei loppunut uuden kasvattamon valmistumiseen, Sulkavat kun ryhtyivät saman tien remontoimaan vanhoja kasvattamorakennuksia hiehojen ”hotelliksi”.

”Ei tällainen tila ole koskaan valmis. Kehittämistä riittää, eivätkä uudetkaan laajennukset ole poissuljettu juttu.”

Liki tuhatpäisen karjalauman ruokkimiseen tarvitaan rutkasti rehua, joten tilan 300 peltohehtaarista suurin osa on säilörehuntuotannossa. Ville-Veikko Sulkava tietää, että hyvänlaatuinen säilörehu on onnistuneen ruokinnan perusta ja samalla laadun tae.

Sunnuntaiaamut viikon kohokohta

Ville-Veikolla ja Iiralla on kolme pientä lasta, joten touhua siis riittää myös kotona. Tilan ulkopuolisiin harrastuksiin Sulkavat eivät oikein ole viime vuosina ehtineet, mutta molemmat kyllä pyrkivät pitämään aktiivisesti huolta kunnostaan.

Isäntä ei kauaa mieti vastausta kysymykseen ”mikä tuottajan työssä on parasta”.

”Nautin niin niistä hetkistä, kun tulen aamulla aikaisin navetalle ja näen, että kaikki on kunnossa ja elämillä on hyvä olla. Mikä sykähdyttävä näky se on, kun ne makaavat navetassa tyytyväisinä. Sunnuntaiaamut ovat kaikkein mukavampia, kun saa rauhassa tehdä työtä ilman, että puhelin jatkuvasti soi.”

Hae Atrian Tiloja