Sorsan tila
Sorsan tila
Sorsan tila

Nautatilat

Sorsan tila

Tietoa tilasta

  • Tilan isäntäpari Outi ja Ville Koukkari. Perheeseen kuuluu kaksi lasta, teini-ikäiset poika ja tyttö.
  • Outi emännöi kotitilaansa kolmannessa sukupolvessa.
  • Sukupolvenvaihdos tehty vuonna 1999.
  • Luomutilalla poikii keväisin noin 70-75 emolehmää.

Eläimet iloitsevat puhtaista lakanoista

Sorsan tilan emäntä Outi Koukkari juttelee lämpimästi tilallaan kasvavista naudoista. Luomutilalla on 70–75 emolehmää, joiden tarkoituksena on tuottaa kunkin yksi pihvirotuinen vasikka vuodessa. Vasikat saavat alkunsa luonnonmukaisesti, kun tilan neljä isäsonnia tekevät töitänsä laitumella. Vasikat syntyvät seuraavana keväänä, huhti-toukokuussa. Poikimakausi on emotilan kiireisin ja tärkein aika vuodesta.

”Isäsonnit ovat karjan tärkeimmät eläimet, joihin kannattaa satsata. Uusin hankintamme Rauhalan Director pääsee hiehoryhmäänsä laitumelle juhannuksena”, Outi kertoilee.

Sorsan tila sijaitsee Veneheiton kylässä Vaalan kunnassa Kainuussa. Tila on neljättä vuotta luomukotieläintila. Peltoviljelyn siirtymävaihe luomuun alkoi vuonna 2007. Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin vuonna 1999.
”Luomuun siirtyminen on ollut iso asia samoin kuin peltoalan kasvattaminen raivaamalla. Tilan 162 hehtaarista yli sata hehtaaria on raivattua. Peltoja kunnostamalla pyrimme rehuomavaraisuuteen”, Outi Koukkari kertoo.

Hyvällä laitumella eläimet pysyvät tallessa

Sorsan tilan pelloilla tuotetaan lähinnä nurmirehua, laitumilla kasvaa sekä moni- että yksivuotisia kasveja. Viljaa, ohraa ja kauraa korjataan kokoviljasäilörehuksi pyöröpaaleihin emojen talvirehuksi ja osa viljasta puidaan väkirehuksi kasvaville naudoille.

Jo toukokuussa lehmät pääsevät ryhmittäin vasikoineen opettelemaan laitumella olemista.
”Hyvä laidun pitää eläimet tallessa aidan sisällä ja maitoa heruu kiihkeän kasvun vaiheessa oleville vasikoille.”

Talvikaudella karja elää kylmäpihatossa, joka on jaettu keskellä olevalla ruokintapöydällä emojen parsipihatoksi ja nuorkarjan kestokuivikepohjaisiin karsinoihin. Hiehot kasvatetaan teuraaksi noin 13 kuukauden ja sonnit 16 kuukauden ikäisiksi.
”Meillä laiduntaminen ja kestokuivikekarsinat ovat eläinten hyvinvoinnin a ja o. On ihana katsoa, kuinka eläimet kahistelevat olkikarsinoissa, kun on puhtaat lakanat vaihdettu.”

Hae Atrian Tiloja