Pien-Piispalan luomutila
Pien-Piispalan luomutila
Pien-Piispalan luomutila
Pien-Piispalan luomutila

Nautatilat

Pien-Piispalan luomutila

Tietoa tilasta

  • Pien-Piispalan luomutilaa isännöivät Petri Rouhiainen (s. 1973) ja Sanna Kakriainen-Rouhiainen (s. 1976)
  • Emolehmätuotanto alkoi 1980-luvun alussa. Pihatto rakennettiin 1988.
  • Tilalla ollut aikaisemmin lypsykarjaa ja kananmunatuotantoa
  • Luomutuotanto aloitettiin vuonna 1991 ja eläimet saivat luomustatuksen vuonna 1997.
  • Vasikkatuotantoon siirrytty vuonna 2008
  • Vuorenmaan kylässä sijaitsevalla tilalla on peltoa 62 hehtaaria sekä metsää 260 hehtaaria.
  • Emolehmien lukumäärä on 80-85.

Luomutilan emolehmät voivat hyvin

Juvalla sijaitseva Pien-Piispala on Petri Rouhiaisen ja Sanna Kakriainen-Rouhiaisen emolehmätila, jossa on uskottu luonnonmukaiseen tuotantoon jo yli 20 vuotta. Tilalla on pitkä ja vaiheikas historia, ja se ulottuu monen sukupolven taakse.

Uskallusta ja rohkeutta ei Petrin ja Sannan edeltäjiltä ole koskaan puuttunut. Pien-Piispalassa esimerkiksi luovuttiin lypsykarjasta jo 1960-luvun lopussa ja siirryttiin kananmunantuotantoon. Nautakarjaa tilalle otettiin harrastusmielessä 1980-luvun alussa, ja muutaman vuoden kuluttua tulivat limousine-rotuiset emolehmät.

Petristä tuli Pien-Piispalan isäntä vuonna 2001. Vasta siinä vaiheessa tilalla luovuttiin kananmunantuotannosta ja keskityttiin emolehmiin. Tällä hetkellä navetassa on 80-85 emolehmää, ja suunnilleen yhtä paljon syntyy vasikoita vuosittain. Tilan kahdella sonnilla siis riittää työtä.

Vasikat imevät emiensä maidon, eikä lehmiä lypsetä. Noin puolen vuoden ikäisinä vasikat ovat valmiita lähtemään jatkokasvatukseen.

”Vasikoille on tärkeää saada ternimaitoa, siitä ne saavat vasta-aineita”, kertoo Petri, jonka mukaan lehmien poikimiset on jaksotettu maalis-huhtikuuhun sekä syys-lokakuuhun.

Luomutila kehittyy kehittymistään

Vuonna 2010 remontoiduissa ja laajennetuissa navetoissa on satsattu paljon eläinten olosuhteisiin. Lehmät esimerkiksi poikivat erityisissä poikimakarsinoissa, joissa vasikat saavat hyvän alun elämälleen.

”Pyrimme valvomaan kaikki poikimiset, mutta tänäkin vuonna vain kahdessa tapauksessa on tarvittu apua. Kun olosuhteet ovat hyvät, ongelmia tulee vähemmän.”

Tilaa kehitetään jatkuvasti. Peltoa Pien-Piispalassa on tällä hetkellä 62 hehtaaria, ja yhteistyötä tehdään naapurissa toimivan toisen luomutilan kanssa.

”Luovutamme naapurille lantaa, ja me saamme korjata sieltä rehua.”

Pien-Piispalan eläimet saivat luomustatuksen vuonna 1997.

Työnsä parhaaksi puoleksi Petri mainitsee ”näennäisen vapauden”.

”Tässä me ollaan itsemme herroja, mutta kaikki pykälät luetaan muualla. Tämä on tukiriippuvainen tuotannon ala, eli aika paljon muut määrittelevät tulosta. Alaa myös valvotaan monella tavalla, sekä eläintenhoitoa että tukipuolta. Välillä rassaa, kun pitää koko ajan miettiä, että osaa kaikkien pykälien mukaan toimia. Eläinlääkäri vaatii, että vasikoille on oltava lämpölamput, mutta palotarkastaja kieltää ne ehdottomasti, isäntä kuvailee.”

Petrin ja Sannan perheeseen kuuluu kolme kouluikäistä lasta.

Hae Atrian Tiloja