Patajärven tila
Patajärven tila
Patajärven tila
Patajärven tila

Nautatilat

Patajärven tila

Tietoa tilasta

  • Tilan isäntä Mika Vesalo (s. 1971)
  • Mika on sukutilan isäntä neljännessä polvessa, sukupolvenvaihdos tehty vuonna 2002.
  • Luomutuotanto tilalla alkoi vuonna 2006. Tilalla kasvaa luomuna emolehmiä ja pihvivasikoita.
  • Emolehmiä tilalla on 100.

Tuottajan nimi on tae alkuperästä

Patajärven tilan isäntä Mika Vesalo uskoo lähiruokaan ja luomuun. Tilan emolehmätuotanto sopii hyvin luomutuotantoon, joten pihviliha tarjotaan asiakkaille luomuna.

”Kuluttajat ovat kiinnostuneita lähiruuasta ja luomusta. Se on tärkein asia, kun miettii, miksi tätä työtä jaksaa tehdä”, Mika kertoo.

Hän lupaa tuottaa luomupihvilihaa niin kauan kuin tuotteella on aitoa kysyntää ja markkinat toimivat.

”Asiakkaat ja kuluttajat ovat tässäkin työssä ne kuninkaat, jotka määräävät tarvitaanko meitä tuottamaan puhdasta kotimaista lähiruokaa vai ei. Ostotilanteessa oleva asiakas on avainasemassa valitessaan tuotetta – eli onko hänen valintansa kotimainen vai ulkomainen.

Luomukasvatuksesta on Mikan mukaan saatava lisähintaa, koska tuotantokustannukset ovat korkeammat rehun kalleuden ja eläinten suuren tilantarpeen takia. 

Mika on Patajärven tilan isäntä neljännessä sukupolvessa. Vetovastuu siirtyi hänelle vuonna 2002, jolloin tilalle rakennettiin isommat tuotantorakennukset, muun muassa 1500-neliöinen kylmäkasvattamopihatto.

Kun tila vuonna 2006 siirrtyi luomutuotantoon, eläintiloja jouduttiin jonkin verran muuttamaan. Luomusäädösten mukaan eläimillä tulee olla vähintään 50 prosenttia kiinteää lattiapinta-alaa, ja luonnonvaloa on oltava enemmän.

Nyt Patajärven tilan emolehmät elävät kahdessa kylmäpihatossa. Vasikat pääsevät vapaasti kulkemaan omiin vasikkapiiloihin.

Mika on mielissään siitä, että kuluttaja saa vihdoin tietää lihan alkuperän hyvinkin yksityiskohtaisesti.

”Jäljitettävyys on erinomainen ajatus, jota olemme tuottajapuolella toivoneet jo pitkään. Tuottajan nimi paketin päällä on varmistus siitä, että kuluttaja saa mitä haluaa.”

Hae Atrian Tiloja