Nevalaisen tila
Nevalaisen tila
Nevalaisen tila
Nevalaisen tila

Nautatilat

Nevalaisen tila

Tietoa tilasta

  • Tilallinen Heidi Nevalainen (s. 1984). Tila siirtyi Heidin nimiin tammikuussa 2013.
  • Päätila on ollut suvun naisten vastuulla sata vuotta. Tilaa hoitivat aluksi Heidin isoäiti siskonsa kanssa, sen jälkeen Heidin äiti, ja nyt tila on Heidillä.
  • Kesällä 2013 siirryttiin kokonaan lihakarjan kasvatukseen ja luovuttiin lypsykarjasta.
  • 224 eläimen kylmäpihattonavetta valmistui syksyllä 2013. Uuden ternikasvattamon kanssa paikkoja on yhteensä  288 eläimelle.  Eläimet tulevat tilalle ternivasikkoina Atrian välityksestä.
  • Peltohehtaareja on 90 omaa ja 12 hehtaaria vuokrapeltoa.

Heidi palasi maatilalle ja unelma-ammattiinsa

Heidi Nevalaisella on tallessa viidennellä luokalla otettu luokkakuva, jossa jokainen pukeutui unelma-ammattinsa mukaisesti. Heidillä on kuvassa haalarit päällä, huivi päässä ja lypsimet olalla.

Peruskoulun jälkeen Heidi kuitenkin lähti kokeilemaan siipiään muille aloille, sillä unelma-ammatti ei siinä vaiheessa enää ollutkaan niin kirkkaana mielessä. Maatilan tyttö kulutti erilaisia koulunpenkkejä yhteensä kymmenen vuotta, mutta vasta viimeinen opinahjo tuntui oikealta osoitteelta.

”Opiskelin eri aloja, kuten mainostuotantoa, teatteria ja meijeriteknologiaa. Vuonna 2005 päätin sitten mennä maatalousoppilaitokseen. Palasin kotitilalle vuonna 2008.”

Ympyrä siis sulkeutui.

”Hyvähän se on, että näki vähän muutakin elämää”, tuumaa Heidi nyt.

Mennyt vuosi ollut muutoksen aikaa tilalla

Osittainen sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin vuonna 2011, ja vuoden 2013 alusta lähtien Juuan Vuokon kylässä sijaitseva tila on ollut kokonaan Heidin omistuksessa. Uusi navetta valmistui syksyllä 2013, minkä jälkeen alkoi ternikasvattamon rakentaminen.

Heidin vanhemmilla oli lypsykarjatila, ja lihakarjaakin tilalla kasvatettiin. Lehmät lähtivät kesällä 2013 ja tuotantosuunta vaihtui.

”Lehmämäärää vähennettiin pikku hiljaa, ja lihaeläimiä pystyttiin ottamaan koko ajan enemmän sisään.”

Vanhemmat ovat eläkkeellä, mutta he asuvat tilalla omassa talossaan ja tulevat apuun aina kun mahdollista.

”Panostan tähän työhön nyt paljon, jotta saan homman täysillä pyörimään mahdollisimman mallikkaasti. Tietenkin sitä toivoo, että pysyisi terveenä ja että löytyisi kaveri tätä työtä jakamaan.”

Vauhdikas emäntä taiteilee ja inspiroituu maaseudusta

Heidi tunnustaa olevansa aikamoinen elohopea sekä työssä että vapaalla.

”Piirtelen, taiteilen, laulan karaokea ja käyn katsomassa yhtyeitä. Olen vähän sellainen, että tykkään kokeilla kaikenlaista.”

Ympäristö on inspiroiva, eli jos maisemia haluaa maalata, niitä ei tarvitse hakea kaukaa: Vuokonjärvikin näkyy talon ikkunasta. Mutta ainakin vielä Heidi nauttii enemmän fantasia-kuvien taiteilusta, ja maisemien maalaus saa odottaa.

”Parasta tässä työssä on vapaus ja maaseutu. Se, että koko ajan näkee työnsä jäljen ja pystyy kehittymään.  Mahdollisuuksia ja tukea löytyy. On kyllä ainutlaatuista saada omistaa omaa maata ja tuottaa ruokaa.”

Kätevä emäntä on kunnostanut itse oman talonsa, jossa hän asustelee koiransa ja kissansa kanssa.

Hae Atrian Tiloja