Koiviston tila
Koiviston tila
Koiviston tila
Koiviston tila

Nautatilat

Koiviston tila

Tietoa tilasta

  • Tilalliset Mikko (s.1955) , ja Eila (s.1959) Koivisto.
  • Oma tila löytyi Mikon kotitilan naapurista, kaupat tehtiin vuonna 1982
  • Navetta rakennettiin 1985, ja siellä on 150 eläinpaikkaa.
  • Tila tekee yhteistyötä Mikon veljen, Velin, tilan kanssa, joka sijaitsee naapurissa
  • Tilalla on peltoa 55 hehtaaria

Veljesten ”YYA-sopimus” helpottaa kahden tilan arkea

”Meillä on tilat lähekkäin veljeni Velin kanssa. Kummallakin on omat navetat ja omat vaimot”, vitsailee ylitorniolainen maatilan isäntä Mikko Koivisto.

Veljekset hoitivat yhdessä isän nimissä ollutta liha- ja lypsykarjatilayhdistelmää aikoinaan 12 vuotta. Vuonna 1981 tila siirtyi Velille, joka rakensi uuden lihakarjanavetan ja suuntautui pelkästään naudanlihan tuotantoon. Mikko teki muutaman vuoden Ruotsissa metsurin töitä sekä lähitiloilla lomituksia ja kunnalle talonmiehen hommia. Vaimo Eila oli töissä Lomakeskus Karemajoilla.

Kun kotitilan naapurista vuonna 1982 tuli myyntiin maatila, Mikko ja Eila eivät kauan miettineet, vaan ostivat paikan ja ryhtyivät kasvattamaan siitä perheelleen elinkeinoa. Tilalta on vain kilometrin matka Velin tilalle.

”Vuonna 1985 rakensimme navetan, jossa on tällä hetkellä 150 eläinpaikkaa. Keräämme maitotiloilta kahden viikon ikäiset pikkuvasikat itse. Vasikoita juotetaan kahden kuukauden ikään kotimaisella juomarehulla, minkä jälkeen ne alkavat syödä kuivarehua.”

Noin puolessatoista vuodessa pikkuiset vasikat kasvavat 700-800-kiloisiksi sonneiksi. Rodultaan ne ovat ayshireja, holsteineja sekä liharodun risteytyksiä.

Koiviston veljeksillä on ”YYA-sopimus”, eli tilojen välillä tehdään paljon yhteistyötä. Peltotyöt ja sadonkorjuu hoituvat yhteisellä kalustolla. Yhteispeli on toiminut hyvin myös Velin tilalla tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen.

”Tällainen yhteistyö onnistuu, kun tuntee kumppanin hyvin. Samanhenkisiä pitää olla”, toteaa Mikko.

Eila työskenteli aiemmin maataloustöiden ohessa osa-aikaisena työntekijänä Vesaisten Lapin piiri ry:ssä. Tällä hetkellä hän järjestää tilanhoidon ohessa erilaisia juhlatilaisuuksia.
Pariskunnalla on neljä lasta, ja lastenlapsiakin on siunaantunut jo neljä. 

Hae Atrian Tiloja

Olemme päivittäneet verkko- ja mobiilipalveluidemme tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen ("GDPR") vaatimuksia. Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme verkko- ja mobiilipalveluidemme käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta. Lue lisää.

Ok