Karin tila
Karin tila
Karin tila

Nautatilat

Karin tila

Tietoa tilasta

  • Luomutilan isäntä Ville Kari (s.1980)
  • Luomuviljely aloitettu vuonna 1995, luomueläintuotanto 1998
  • Sukupolvenvaihdos tehty 1999
  • Tilalle rakennettu robottipihatto vuonna 2010

Matikka nelonen ja uskonto kymppi

”Tässä työssä parasta on se, että on harvoin kahta samanlaista päivää. Ja asiaa auttaa myös se, jos on matikka nelonen ja uskonto kymppi”, Ville nauraa.

Karin tilan pelloilla aloitettiin luomuviljely vuonna 1995. Luomueläintuotanto alkoi vuonna 1998. Seuraavana vuonna tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Uuden isännän aikana tilaa on kehitetty tasaisesti. Ensimmäinen kylmäkasvattamo rakennettiin vuonna 2000 ja toinen vuonna 2005. Se toimii  nykyisin nuorkarjakasvattamona.

Robottipihatto rakennettiin vuonna 2010. Robottipihatossa on niin sanottu vapaaehtoinen lypsyjärjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että lehmä voi käydä lypsyllä maksimissaan neljä kertaa vuorokaudessa. Kullekin lehmälle muodostuu oma lypsyrytminsä ja lypsykertoja valvotaan automaattisesti. Robotti seuraa maidon laatua, lehmän kävelymäärää sekä märehtimistä. Se myös hälyttää, jos jossakin näissä on poikkeamia.

Aikaa jää vielä sivubisneksiinkin

Tavallinen työpäivä tilalla käsittää paljon valvontaa ja seuraamista, siten työn luonne on muuttunut. Työn fyysinen kuormittavuus on laskenut, kun taas läsnäoloa vaaditaan paljon. Etenkin sesonkiaikaan työpäivät voivat olla täysiä kellonympäryksiä.

”Isäni on jo ikäihminen, mutta auttelee tilalla vielä satunnaisesti. Koitan sitä välillä himmailla, että malttaisi jo huilata. Minulla on periaatteena, että elämässä pitää olla muutakin kulkua kuin navetan ja tuvan väli.”

Kaverit olivat jo lähettämässä Villeä Maajussille morsian –ohjelmaan, mutta rohkeus ei yltänyt televisioon asti. Nyt kuitenkin morsian on katsottuna, ja Tiinasta on hyvää vauhtia tulossa Karin tilan emäntä.

Sivubisneksenään nuori isäntä ennättää tehdä myös haketusurakointia ja energianpuunkorjuuta. Vaikka yleinen kustannuskehitys luo tekemiseen epävarmuutta, Ville jaksaa luottaa siihen, että suomalainen syö suomalaista ja muistuttaa tuotannon työllistämisvaikutuksista. Tuottaja työllistää välillisesti useita muita tahoja.

Hae Atrian Tiloja