Ingalsuon tila
Ingalsuon tila
Ingalsuon tila
Ingalsuon tila

Nautatilat

Ingalsuon tila

Tietoa tilasta

  • Tilalla on 320-paikkainen nautakasvattamo.
  • Pasi ja Marjaana Ingalsuon perheeseen kuuluu kaikkiaan kuusi lasta.
  • Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 1996. Pasi on tilan kolmas isäntä.
  • Peltoa on viljelyksessä 130 hehtaaria.

"Terveet eläimet ja runsas sato ovat palkinto hyvin onnistuneesta työstä"

Pasi ja Marjaana Ingalsuon tila sijaitsee Kokkolan Kälviällä kirkonkylän kupeessa. Pasi on sukutilalla kolmannen polven isäntä.

”Pappa tämän paikan hankki sotien jälkeen, kertoo Pasi, jonka navetassa, eli nautakasvattamossa on paikat 320 sonnille.”

Jo hänen isällään oli lihanautoja. Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin vuonna 1996.

”Tässä oli emolehmiäkin minulla lisänä, mutta päätin sitten keskittyä yhteen tuotantosuuntaan.”

Tila on jatkanut kasvuaan koko 2000-luvun. Sonnit asustavat kahdessa eri navetassa, joista uudempi ja ehompi otettiin käyttöön vuonna 2008. Vanhemmat tilat on remontoitu ja eläinten ryhmäkoot järjestetty kasvattamoissa niin, että eläimet saavat viettää koko kasvatusajan samana joukkona.

Sonnikasvattamon työllistävä vaikutus on isännän mukaan merkittävä, mutta tähän asti eläimiä on pystytty hoitamaan oman väen voimin.

Ulkoistaminen tehostaa tilan toimintaa

Kevät ja kesä ovat Ingalsuon karjatilalla kiireistä aikaa, sillä vuoden rehutarpeet on korjattava lyhyessä ajassa. Säilörehu sekä puolet tarvittavasta viljasta saadaan omilta pelloilta, toinen puoli ostetaan.

”Urakointipalveluita käytetään jonkin verran peltotöihin ja säilörehun korjuu tehdään yhteisillä koneilla toisen tilan kanssa. Tavoitteena on  korjata pelloilta runsas ja hyvälaatuinen sato. Jos näillä eväillä eläimet kasvavat ja voivat hyvin, se on paras palkinto, jonka tästä työstä voi saada”, isäntä kuvailee.

Hän on mukana Vetelissä toimivassa vasikkakasvattamossa, jossa myös omalle tilalle tulevat vasikat viettävät ensimmäiset kuukautensa. Kasvattamossa on tilat 720 pikkusonnille.

”Kaikkein työläimmät vaiheet, eli juotto ja alkukasvatus on tällä järjestelyllä ulkoistettu. Palkatut työntekijät hoitavat eläimiä täysipäiväisesti. Noin neljän kuukauden hoitojakson jälkeen vasikat lähtevät täältä tiloille, jotka ovat erikoistuneet loppukasvatukseen.”

Pasin mukaan tuottajan ja viljelijän työssä talousasioiden merkitys korostuu yhä enemmän. Talouden hallinta, seuraaminen, budjetointi ja suunnittelu ovat tuttuja käytäntöjä Ingalsuon tilalla ja näihin töihin myös käytetään aikaa.

Hae Atrian Tiloja