Hyvösen tila
Hyvösen tila
Hyvösen tila

Nautatilat

Hyvösen tila

Tietoa tilasta

  • Rytkyn kylässä sijaitseva lihanautatila, jossa on 320 loppukasvattamopaikkaa sekä juottola 40 vasikalle.

  • Tilan omistajat Reijo (s.1970), ja Ulla (s.1977) Hyvönen. Perheeseen kuuluvat lapset  Saana (s.2001) ja Miika (s.2005)

  • Sukupolvenvaihdos tehty  2002

  • Peltoa tilalla on 110 hehtaaria ja metsää 70 hehtaaria.

     

”Parasta on, kun saa kehittää tilaa ja kokea onnistumisia”

Elämäntapahan tämä on. Parasta on, kun saa kehittää tilaa ja kokea onnistumisia. Niistä sitä motivaatiota tulee”, toteaa kiuruveteläinen Reijo Hyvönen, joka isännöi kotitilaansa jo neljännessä polvessa. Lihakarjan kasvatukseen erikoistuneella tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2002.

”Alusta lähtien oli selvää, että jään tähän isännäksi. Aiemmin tein 11 vuotta kone- ja metsähommissa tilan ulkopuolella, mutta nyt minua ei enää saisi muihin hommiin. Enkä ehtisikään”, naurahtaa Reijo, jonka loppukasvattamossa löytyy paikat 320 eläimelle. Rytkyn kylässä sijaitsevalla tilalla on lisäksi pikkuinen juottamo 40 vasikalle.

”Osa vasikoista tulee meille kahden viikon iässä. Alkuunlähtö on joskus ongelmallista ja teettää paljon töitä. Mutta nämä pikkukaverit ovat silti yksi parhaimmista puolista tässä työssä, ainakin emännän mielestä.”

Perheessä työnteko maittaa

Reijon kanssa tilan töitä jakaa Ulla-vaimo, joka on kotoisin Jyväskylästä. Pari tapasi toisensa 1990-luvun puolivälissä, kun Ulla tuli Kiuruvedelle hevoskouluun.

”Meillä oli hevoskoululla silloin työmaa, hevoskenttää siellä tehtiin. Siinä sitten Ullan kanssa tutustuttiin”, kertoo Reijo, joka ihmettelee vieläkin, miten kaupungissa voi kasvaa niin työtä pelkäämättömiä naisia kuin oma vaimo on.

Hyvösen tilalle ei toistaiseksi ole hankittu omaa hevosta, mutta Ulla harrastaa kyllä ratsastusta yhdessä  Saana-tyttären kanssa. Navetasta löytyy kuitenkin hiehoneiti Jemina, josta Saana ”kouluttaa” ratsua itselleen.

Reijon ei tarvitse olla huolissaan, mitä tilalle hänen jälkeensä tapahtuu, sillä Miika-pojasta on kovaa vauhtia kasvamassa seuraava isäntä.

”Miika tykkää työnteosta ja konehommista; huolehtii kesällä ettei peltohommista ainakaan myöhästytä ja talvisin heiluu pistosahan kanssa pusikoissa. Saana taas tykkää kovasti eläimistä ja tekee navettahommia mielellään.”

Sääolot suurin haaste

Reijo ja Ulla kehittävät tilaansa jatkuvasti.

”Nyt on kaikki omat pellot saatu salaojitettua, ja lisää peltoa raivataan. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus rakentaa vielä yksi navetta, sillä päälukua pitäisi kasvattaa. Minun isännyyden aikana navettoja on tehty kaksi, uudempi rakennettiin vuonna 2009. Lisäksi käytössä on tilan alkuperäinen navetta.”

Reijo nimeää työnsä suurimmaksi haasteeksi sääolot.

”Nykyaikana kelit ovat mitä ovat, ja voi vain nöyränä todeta, että kaikkeen ei ihminenkään voi vaikuttaa. Välillä tuntuu, että sade – ja poutajaksot osuvat koko ajan täysin vääriin ajankohtiin, vaikka kuinka ennakoi ja suunnittelee.”

Kesäaikaan tilalla on yksi palkattu työntekijä, mutta muuten Ulla ja Reijo pärjäävät omin avuin. Myös Reijon vanhemmat auttavat tilan töissä, jos tarvetta ilmenee.

Hyvösen tila Hyvösen tila
Haluatko katsoa videon?
Hyväksy markkinointievästeet täällä.

Hae Atrian Tiloja