Hietakorven tila
Hietakorven tila
Hietakorven tila
Hietakorven tila

Nautatilat

Hietakorven tila

Tietoa tilasta

  • Sukupolvenvaihdos tehty vuonna 1998.
  • Tilalliset Tuomo Latvala ja Maija Kyrönlahti. Perheeseen kuuluu myös vuonna 2010 syntynyt Manna-tytär.
  • Uusi robottinavetta valmistunut vuonna 2010. Navetassa on 200 parsipaikkaa.
  • Tilalla on viljelyksessä 250 hehtaaria. Töissä apuna on yksi ulkopuolinen työntekijä.
  • Tila on luomutila.

"Syntynyt lehmienhoitajaksi"

Vimpeliläinen Hietakorven tila on siirtynyt luonnonmukaiseen viljelyyn. Lehmät ovat tuottaneet luomumaitoa kesästä 2014 alkaen. Myös liha muuttuu pikku hiljaa luomulihaksi.

Tuomo Latvalan ja Maija Kyrönlahden navetta rakennettiin alun perin kahdelle lypsyrobotille, kolmas robotti otettiin käyttöön keväällä 2015. Lehmiä on navetassa tällä hetkellä noin 130. Nuorkarja asustaa vanhassa parsinavetassa, joka myös on remontoitu pihatoksi.

Sonnivasikat pidetään tilalla noin kahden kuukauden ikään, minkä jälkeen ne siirtyvät toiselle luomutilalle jatkokasvatukseen. Liharotusiemennyksistä syntyvät lehmävasikat lähtevät puolestaan terneinä välitykseen. 

Hietakorven tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 1998. Emäntä tuli taloon 2001, jolloin tilan parsinavetassa oli noin 36 lehmää.

”Kiersin tiloilla maatalouslomittajana ja seminologina, kun Tuomon kanssa tapasimme. Tein asian Tuomolle helpoksi”, nauraa Maija, joka lapsena haaveili eläinlääkärin ammatista.

”Lukion jälkeen hain eläinlääketieteelliseen, mutta järki ei sinne riittänyt. Puoliksi vitsinä äitini ehdotuksesta hain myös maatalousoppilaitokseen, jonne päädyin opiskelemaan maatalouslomittaja-karjanhoitajalinjalle. Ammatinvalinta osui kyllä kerrasta nappiin. Hurahdin lehmiin heti aivan totaalisesti. Tästä kiitos kuuluu äidille.”

Lehmät ovat kaupunkilaistytön juttu

Maija teki karjanhoitajan työtä muutaman kesän ajan ennen kuin suoritti seminologin tutkinnon. Seminologina hän ehti työskennellä nelisen vuotta.

Tuomolla ja Maijalla on pikkuinen Manna-tytär, joten puuhaa riittää sekä tuvassa että navetalla.

”Mannallakin on jo oma lantakola, kertoo Maija, paljasjalkainen kaupunkilaistyttö Pietarsaaresta, joka pitää lehmistä edelleen niin paljon, että menee joka päivä mielellään navettaan.”

”Totta kai välillä tökkii, kun samat asiat on käytävä läpi joka päivä. Meillä isäntä hoitaa työntekijän kanssa varsinaiset aamu- ja iltarutiinit. Itse olen navetalla päivävuorossa, eli sen aikaa, kun Manna on hoidossa perhepäivähoitajalla.”

Lehmät siirtyivät parsinavetasta uuteen robottinavettaan sujuvasti, vaikka emännän mukaan muutama ottikin nokkiinsa. Uusi navetta otettiin käyttöön joulukuussa 2010.

”Välillä harkittiin jo tuotantosuunnan vaihtamistakin, mutta koska lehmät ovat minulle ehdottomasti ”se juttu”, päädyimme rakentamaan uuden navetan.”

Latvalan-Kyrönlahden perhe asuu Vimpelin ja Perhon rajalla Sääksjärven kylässä. Samalla kylällä on myös toinen isompi maitotila.

 

Hae Atrian Tiloja