Bullstop Oy:n tila
Bullstop Oy:n tila
Bullstop Oy:n tila
Bullstop Oy:n tila

Nautatilat

Bullstop Oy:n tila

Tietoa tilasta

  • Omistajat Juho (1980), ja Janika, (1982). Perheeseen kuuluu kaksi pientä poikaa. 
  • Tila on ollut Isopahkalan suvulla vuodesta 1913 lähtien.
  • Nautaloppukasvattamoista lähtee teuraaksi vuosittain 1300-1400 nautaa.
  • Yhtiöllä on peltoa 540 hehtaaria ja metsää 70 hehtaaria.
  •  Bullstop Oy työllistää kokopäiväisesti 2 henkilöä, osa-aikaisesti 2 sekä sesonkiaikana säilörehun korjuuaikana jopa 10 aliurakoitsijaa.

”Nautin tästä työstä ja siitä kun tiedän, että homma on hanskassa”

Kalajoella sijaitseva Bullstop Oy on Juho ja Janika Isopahkalan nautatila ja Atrian suurin nautaloppukasvattamo, jonka navetoista lähtee vuosittain teuraaksi peräti 1400-1500 eläintä. Holstein- ja ayshire-rotuiset ”sonnipojat” tulevat tilalle noin puolen vuoden ikäisinä alkukasvattamosta ja viipyvät navetoissa noin vuoden verran.

Kasvattamorakennuksia Bullstopin markilla on yhteensä viisi.

”Vanhimmat rakennukset ovat isoisän aikaisia, ja uusin kasvattamomme valmistui 2008”, kertoo Isopahkalan viidettä viljelijäsukupolvea edustava Juho.

Isopahkalan tilalla on pitkät perinteet. Juhon isoisoisä, talollinen Heikki Isopahkala (1878-1932) osti Kalajoen Etelänkylästä vuonna 1913 Kuusiranta-nimisen tilan Juho Juobo –nimiseltä talolliselta. Himangalla Pahkalan kylässä sijaitseva Isopahkalan kotitila jäi Heikin Sakari-veljelle.

Heikki muistetaan kovaksi hevos- ja kauppamieheksi, ja hän oli tuttu näky markkinoilla. Rengit ja piiat sekä laaja suku tekivät talon työt.

Myös Juhon vuonna 1949 syntynyt isä on nimeltään Heikki Isopahkala. Tila siirtyi Juhon vanhemmille, Heikki ja Leena Isopahkalalle vuonna 1981, jolloin Juho oli vuoden ikäinen.

Viljelysmaan tarve lisääntyy jatkuvasti

Juhosta tuli isäntä vuonna 2006. Samana vuonna maatila yhtiöitettiin ja Bullstop Oy sai alkunsa.

”Isä ja äiti ovat eläkkeellä. He ovat tässä henkisenä tukena, ja jos tarve vaatii, isä tulee mielellään myös hanslankariksi.”

Juhon Janika-vaimolla oli aiemmin Kukka- ja hautaustoimisto Kalajoella, mutta nykyään hän on päätoiminen emäntä. Perheeseen kuuluu kaksi pientä poikaa. 

Kun eläimiä on paljon, myös viljelysmaata tarvitaan, sillä eläimet syövät vuorokaudessa jopa 40.000 kiloa rehua. Isopahkalan yrityksellä on viljelyksessä tällä hetkellä 540 hehtaaria maata. Tiluksista noin 150 hehtaaria on parin kilometrin säteellä tuotantotiloista, ja loput löytyvät kauempaa, 10-12 kilometrin päästä.

”Ajomatkoja tulee aika  paljon kesän mittaan. Säilörehua tehdään noin 330 hehtaarilta, loput pelloista on viljalla. Heinäpinta-alaa pyritään nostamaan sitä mukaan, kun peltoa saadaan raivattua lisää. Tässä on pitänyt raivata kaikki lisähehtaarit metsistä, eli saadaksemme peltoa olemme joutuneet ostamaan metsiä tai metsän pohjaa. 10 vuodessa on raivattu noin 300 hehtaaria uutta peltoa.”

Maatalousyrittäjän ura ollut aina itsestäänselvyys

Isopahkalat asuvat kolmen kilometrin päässä tilaltaan.

”Aivan hyvä, ettei työ ole ihan vieressä. Tekniikka valvoo, että kaikki toimii myös ilta- ja yöaikaan.”

Juho ei koskaan miettinyt muuta ammattivaihtoehtoa, eikä hän vielä kertaakaan ole katunut maatalousyrittäjäksi ryhtymistään.

”Itsestään selväähän se oli, että minusta tulee isäntä. Kaksi isosiskoani ovat opiskelleet aika pitkälle ja lähtivät erikoistumaan omille aloilleen. Lapsesta asti olin halukas työhön. Työinto oli niin, kova, että peruskoulut ja lukiotkin tuli käytyä puolihuolimattomasti.”

”Nautin arjen pyörittämisestä ja tästä kokonaisuudesta, siitä, kun tiedän hallitsevani homman. Tämä on minulla hanskassa, siitä saan suurimman nautinnon.”

Hae Atrian Tiloja