Ylisen tila
Ylisen tila
Ylisen tila
Ylisen tila

Kanatilat

Ylisen tila

Tietoa tilasta

  • Isäntä ja emäntä: Aki ja Elina Ylinen
  • Broilerinkasvatusta jo vuodesta 1971
  • Kasvattamot lämpiävät kotimaisella energialla, hakkeella ja turpeella
  • Tilalla harjoitetaan myös viljanviljelyä ja metsätaloutta.
  • Tilalla asustaa 90 000 broileria
  • Kanalan yhteyteen on rakennettu showroom, josta yleisöllä on mahdollisuus  seurailla broilereiden elämää ikkunan takaa

Broilereita ja kunnallispolitiikkaa

Ylisen perhetila sijaitsee nurmolaisen maalaismaiseman ytimessä Keski-Nurmossa, jossa Nurmonjoki virtaa uomassaan verkkaisesti peltojen keskellä. Tilaa isännöivät Aki ja Elina Ylinen.  

Broilerikasvatuksen lisäksi tilalla harjoitetaan viljanviljelyä. Broilerikasvattamot lämpiävät kotimaisella hakkeella ja turpeella.

Akille oli luonteva ratkaisu ryhtyä sukutilan isännäksi vuonna 2004 ja jättää tietotekniikkainsinöörin palkkatyöt. Jo pikkupoikana traktorin kyydissä ja tipujen kanssa peuhatessa kanalassa hän haaveili tilan isännyydestä.

Isä-Raimo ja äiti-Anelma olivat Atrian alueella ensimmäisiä rohkeita, jotka lähtivät mukaan broilerin kasvatukseen vuonna 1971. Sitä ennen tilalla oli huonokuntoinen navetta, sillä Raimon isä oli kaatunut sodassa eikä vaikeina aikoina tilaa ollut varaa kehittää.

Aki on päätynyt vanhempiensa jalanjäljissä myös kunnallispolitiikkaan ja muihin luottamustoimiin, jotka vievät aikaa tilan kehittämiseltä, mutta toisaalta antavat tärkeän näköalapaikan sekä mahdollisuuden osallistua tärkeään päätöksentekoon ja yhteisten asioiden hoitoon.

Nurmolaisen Elinan tie sukutilan emännäksi ei kulkenut ihan suorinta reittiä, vaan ensin oli käytävä Virossa asti opiskelemassa ja työskentelemässä Suomen suurlähetystössä. Kohtalon sormi puuttui kuitenkin peliin, kun netistä löytyi rehti ja reilu pohjalainen isäntä, joka paljastuikin tutuksi koulukaveriksi. Muutto Nurmoon hoitui pikavauhtia, ja Elina pääsi heti tutustumaan tilan askareisiin.

Nykyään Ylisen tilalla on kolme broilerikasvattamoa. Myös Elina-emäntä on maatilan palveluksessa, vaikka viime vuodet ovat kuluneetkin lapsikatrasta hoitaessa ja kasvattaessa. Perheeseen kuuluvat tytär Sofia sekä pojat Akseli, Aleksanteri ja Aleksis. 

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että paras hetki maatilalla on se, kun uudet untuvikot tulevat halleihin.

”Lapset viihtyisivät vaikka kuinka kauan tipuja paijaten eivätkä kyllästy tipujen kanssa touhuamiseen.”

Tilalla vaalitaan Akin vanhempien mottoa ”lintujen hyvinvointi on tärkeintä” ja se halutaan opettaa selkeästi lapsille jo pienestä asti. Aki ja Elina toivovatkin, että voivat tulevaisuudessa luovuttaa sukutilansa omille lapsilleen yhtä elinvoimaisena kuin se on nyt.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet