Ylihuhtalan tila
Ylihuhtalan tila
Ylihuhtalan tila
Ylihuhtalan tila

Kanatilat

Ylihuhtalan tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Eino ja Eija-Liisa Huhtala. Perheeseen kuuluu kolme aikuista lasta.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 2011 lähtien.
  • Huhtalat viljelevät pääasiassa vehnää, joka syötetään broilereille.
  • Tilalla käytetään kotimaista energiaa.

”Broilerikasvatus on erittäin tarkkaa - ja samalla mukavaa ja kiinnostavaa työtä”

Ylihuhtalan perhetilalla Kauhavalla on kasvatettu broilereita vuodesta 2011. Sitä ennen tilalla oli  kalkkunoita. Tila on ollut samalla suvulla vuodesta 1860. Nykyinen isäntäpari Eino ja Eija-Liisa Huhtala edustaa neljättä polvea. 

2014 Yliluhtalan markille nousi uusi, 2000 neliön broilerihalli. Rakennusprojekti oli Einon mukaan aikamoinen voimanponnistus. Häntä ilahduttikin tyttäriltä joululahjaksi saatu kuvakirja, johon jokainen rakennusvaihe oli kuvattu alkumetreistä ensimmäisten tipujen saapumiseen asti.

Arki tilalla on työntäyteistä. Ennen uutta broilerierää hallista ajetaan turpeessa oleva lanta pois, minkä jälkeen halli pestään ja desinfioidaan. Lopuksi lattialle tuodaan uusi turvekerros ja halli on taas valmis  tipujen tuloon.

”Se on viiden päivän urakka”, kertoo pesutyömaalta tavoitettu isäntä. Linnut ovat lähteneet tilalta edellisenä päivänä.

Eino kertoo broilerikasvatuksen olevan erittäin tarkkaa työtä – ja samalla mukavaa ja kiinnostavaa.

”Tautisuojaus on hyvin hyvin tiukka. Pidämme tarkkaa kirjaa esimerkiksi siitä, keitä täällä käy. Ylimääräistä väkeä ei lasketa sisään. Kun linnut hoidetaan hyvin, ne kasvavat hyvin, ja sitä kautta saadaan tulosta. Hoito on pitkälle automatisoitua, ja työ on lähinnä laitteiden ja lintuparven seuraamista: miten linnut voivat, lisätäänkö tai vähennetäänkö valoa, tuleeko vettä ja rehua. Päiväkasvua seurataan jatkuvasti.”

Kun broilerit ovat sisällä, isäntäväki ei voi poistua tilalta kovin kauas. Oman perheen väki kuitenkin tuntee kasvattamon kommervenkit, joten vastuuta voi jakaa perheen sisällä.

”Meillä on kolme tytärtä ja vävypojat, eli apujoukkoja omasta takaa. Tyttäret ovat aina mielellään osallistuneet tilan töihin.”

Kun hallit ovat tyhjillään, Eija-Liisa ja Eino suuntaavat autonsa nokan usein Helsinkiin, jossa heillä on lapsenlapsia. Mieluisia harrastuksia ovat lenkkeily, pyöräily ja lumisina talvina myös hiihto.

”Jos aikaa vain liikenee, hyppään kesällä moottoripyörän sarviin ja teen joskus pidempiä ja joskus lyhyempiä maakuntakierroksia”, isäntä kertoo. 

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet