Yli-Kiviniemen tila
Yli-Kiviniemen tila
Yli-Kiviniemen tila
Yli-Kiviniemen tila

Kanatilat

Yli-Kiviniemen tila

Tietoa tilasta

  • Tilalliset Juho, Linda, Sofia ja ”vanhaemäntä” Mariia. 
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 1989
  • Lisäksi tilalla harjoitetaan viljanviljelyä ja metsätaloutta.

”On mukavaa tuottaa suomalaisille puhdasta broileria”

Yli-Kiviniemen perhetilalla Jalasjärvellä on kasvatettu broilereita vuodesta 1990 lähtien. Tilaa hoidetaan kahden sukupolven voimin: Mariia Kiviniemi on tilan ”vanhaemäntä”, ja lapset Juho, Linda ja Sofia Kiviniemi ovat perheyhtiön osakkaita.

Mariia on ollut tilan emäntä vuodesta 1990. Hän jäi leskeksi miehensä kuoltua vuonna 2009.

Tyypillinen työpäivä broileritilalla alkaa kanaloiden kiertämisellä.

”Kanalat kierretään aamuin illoin, katsotaan, että kaikki on kunnossa. Muut työt maatilalla vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Kesällä on kiireisintä”, kertoo Mariia.

Haasteellisin vaihe broilerikasvatuksessa on aina uuden untuvikkoerän kasvuun lähtö. Emännän mukaan kahta samanlaista erää ei ole.

”Kasvatus on hektistä, sillä kun erä on valmis, hallit tyhjätään kerralla. Hienoa on se, että lomia voi suunnitella etukäteen ja tässä työssä näkee kätensä jäljen. On mukavaa tuottaa suomalaisille puhdasta broileria.”

Broilerikasvatusta on kehitetty jatkuvasti: vuonna 1994 Kiviniemet rakensivat jatko-osan vanhaan kanalaan, toinen halli tehtiin 1999 ja kolmas kanala 2011, jolloin vanhaa hallia taas jatkettiin.

”Samana vuonna rakennettiin myös uusi lämpökeskus, ja kuivaajaakin laajennettiin.”

Kun rakentamisessa päästiin hyvään vauhtiin, Juho teki vielä vanhan päätalon viereen uuden talon omalle perheelleen, johon kuuluu puolison lisäksi pieni Viljo-poika. 

Myös tilalla oleva vanha tuulimylly on korjattu.

”Vanha päärakennus entrataan, kun ehditään”, Mariia suunnittelee.

Broilerikasvatuksen rinnalla Kiviniemet harjoittavat metsätaloutta ja viljanviljelyä. Metsä- ja peltotyöt sekä broilereiden lastaus työllistävät oman väen lisäksi myös ulkopuolista työvoimaa. Omaan väkeen kuuluu myös poika Kalle Mariian edellisestä avioliitosta.  

Kiviniemillä on ratsuhevosia, joten Lindan ja Sofian vapaa-aika kuluu hevosten ja ratsastusharrastuksen parissa. Juho taas on kuunnostautunut ammunnan harrastajana. Vanhaemäntä taas hyppää mielellään moottoripyörän selkään.

”Harrastuksille jää aikaa, kun sitä järjestää.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet