Toukolan tila
Toukolan tila
Toukolan tila
Toukolan tila

Kanatilat

Toukolan tila

Tietoa tilasta

  • Toukolan tila sijaitsee Kangasalan Taustialan kylässä.
  • Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1662 lähtien.
  • Isäntäpari Virve ja Juha-Pekka Toukola. Perheessä on kaksi lasta.
  • Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 1984.
  • Pelloilla viljellään broilereiden ruokinnassa käytettävää vehnää, sekä ohraa ja rapsia.
  • AgriToukola Oy harjoittaa myös maatalouskoneurakointia ja siipikarjalaitteiden maahantuontia.
  • Tilan toinen yritys vuokraa Pälkäneellä Sappeen matkailualueella huviloita.

”Kotimainen tuotanto tulee säilymään kovien laatuvaatimusten ansiosta”

Juha-Pekka ja Virve Toukolan tilan 350-juhlia vietettiin vuonna 2012. Kangasalan Taustialan kylässä sijaitseva tila on ollut koko sen tunnetun historian ajan saman suvun hallussa.

Juha-Pekka on Toukolan 12. isäntä ja on vaimonsa Virven kanssa vastannut tilan hoidosta vuodesta 2007 lähtien. Juha-Pekka on koulutukseltaan agrologi (AMK) ja Virve rakennus-, yhdyskunta- ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Ennen tilan sukupolvenvaihdosta Virve työskenteli ympäristökonsulttina. Sittemmin hän on lopettanut tilan ulkopuoliset työt.

Juha-Pekan ja Virven yrityksen AgriToukola Oy:n tärkein toimiala on broilerin kasvatus. Broilereista huolehtiminen myös sitoo 24/7. Tilalla todella riittää työtä ja tekemistä, sillä peltoakin on viljelyksessä paljon.  Lisäksi yritys harjoittaa maatalouskoneurakointia ja siipikarjalaitteiden maahantuontia ja myyntiä. Tanskalaisen Landmecon siipikarjalaitteita Agri Toukola Oy on myynyt kaikille siipikarja-alueille Suomessa.

Juha-Pekan toinen yritys vuokraa huviloita Sappeen hiihtokeskuksessa, joka sijaitsee vain 15 kilometrin päässä tilasta. Sappeen Aatelin tyylikkäitä luksushuviloita vuokrataan sekä yksityis- että yrityskäyttöön.

Ensimmäiset broilerit saapuivat Toukolan tilalle vuonna 1984, kun Juha-Pekka oli 9-vuotias.

”Ensi hetkistä lähtien olin muun perheen mukana tipuja ihmettelemässä ja hoitamassa. Aika paljon ovat systeemit muuttuneet sen jälkeen: broilerimäärien kasvun on mahdollistanut entistä paremmat ruokinta-, juoma-, ja valvontalaitteet. Toisaalta, mikä parasta, broilereiden olosuhteet ovat parantuneet koko ajan”, sanoo Juha-Pekka.

Siipikarjalaitteiden tuonti sai alkunsa oman tilan tarpeesta.

”Teimme remonttia ja vertailin erilaisia ruokintalaitteita. Totesin, että Tanskasta löytyy huippulaitteita. Siitä sitten pikku hiljaa lähdin mukaan myyntiin ja maahantuontiin. Tämä on ollut tosi antoisaa aikaa: oma tila on saanut synergiaetua, ja tietotaitoa tulee koko ajan lisää erityisesti kollegoiden kanssa jutellessa.”

Juha-Pekka hoitaa maahantuontia ja myyntiä itse, mutta tilan töissä on apuna neljä vakituista työntekijää sekä sesonkiväkeä.

Broilerinkasvatuksessa Toukolan isäntä pitää tärkeimpänä sitä, ettei korkeasta laatu- ja hygieniatasosta tingitä yhtään.

”On myös tärkeää, että tuotanto on avointa ja kuluttajat tietävät, mitä me täällä tilalla tehdään ja miten tarkkaa tämä touhu on. Minulla on kova usko siihen, että kotimainen tuotanto tulee säilymään juuri kovien laatuvaatimusten ansiosta. Linnut ovat täällä tutkitusti terveitä eikä niille tarvitse antaa antibiootteja.”

Juha-Pekka on ollut erittäin tyytyväinen Atrian, uuden isännän, toimintatapoihin.

”Tuotannonohjaus on todella ammattimaista ja säännöt ovat selkeät. Tuntuu hyvältä olla Atrialainen tuottaja.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet