Suurimäen tila
Suurimäen tila
Suurimäen tila

Kanatilat

Suurimäen tila

Tietoa tilasta

  • Suurimäen tila sijaitsee Kangasalan Pakkalan kylässä, jossa on useita muitakin broilerinkasvattajia.
  • Isäntäpari Anna ja Janne Hampaala ovat hoitaneet tilaa vuodesta 2005 lähtien. Perheeseen kuuluu kolme lasta.
  • Tilalla on 35.000 broileria ja viljeltävää peltoalaa 36 hehtaaria.

”Olin 10-vuotias, kun ensimmäiset untuvikot tulivat meille pahvilaatikoissa”

Suurimäen tila Kangasalan Pakkalan kylässä sijaitsee nimensä mukaisesti mäen päällä. Tila sai alkunsa 1940-luvulla, kun nykyisen isännän Janne Hampaalan isän isälle lohkottiin maapala isommasta tilasta.

Janne ja Anna Hampaala ottivat vastuun Suurimäestä keväällä 2005. He ovat toisen polven broilerinkasvattajia. Jannen isä aloitti kasvatuksen vuonna 1986. Sitä ennen tilalla oli sikoja.

”Olin silloin 10-vuotias ja muistan, kun untuvikot tulivat pahvilaatikoissa meille. Yritin auttaa vanhempia kippailemalla tipuja ja pinoamalla tyhjiä laatikoita”, muistelee Janne, jonka omaan perheeseen kuuluu kolme vuosina 2004, 2007 ja 2010 syntynyttä lasta.

Lastensairaanhoitaja Anna käy kolmivuorotyössä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, joten tilan hoito on pääosin Jannen vastuulla. Apua Janne saa eläkkeellä olevalta isältään.

Broilerinkasvatus on sitovaa työtä, mutta Suurimäen isännän mukaan hienoa on se, että ainakin osaa töistä voi järjestellä tilanteiden mukaan ja tehdä pois silloin kun itselle sopii.

”Jotkut työt tietenkin on tehtävä ajallaan. Kyllähän tässä sellaista yrittäjän vapautta on”, kertoo isäntä.

Alalle haastetta tuovat koko ajan lisääntyvä byrokratia sekä erilaiset säännökset ja asetukset. Myös alan tulevaisuus mietityttää isäntää.

”Sitä miettii, miten käy lihan kysynnälle, eli syrjäyttääkö tuontiliha puhtaan ja tautivapaan kotimaisen lihan, ja miten sitä pystyy jatkossa tuottamaan.”

Janne ei kutienkaan ole miettinyt tuotantosuunnan vaihtamista, vaan aikoo jatkaa broilerinkasvatusta ja viljanviljelyä myös tulevaisuudessa.

”Tässä yritetään tehdä parhaamme ja pitää homma toimivana. Laajentaminenkin on mahdollista, jos sellainen mahdollisuus joskus tulee.”

Hampaalan perheessä harrastetaan paljon liikuntaa ja kuntoilua. Janne pyöräilee sekä viihtyy kuntosalilla ja koripallotreeneissä. Myös Anne kuntoilee, samoin isommat lapset, joita vanhemmat kuskaavat erilaisiin urheiluharrastuksiin.

”Itse pyrin liikkumaan noin viisi tuntia viikossa. Kun lähtee salille tai pyöräilemään, ajatukset nollautuvat ja arjen murheet unohtuvat.

Valvontalaitteet pitävät huolen siitä, että isäntä on aina tavoitettavissa. Jos kanoille tai laitteille tulee hätä, kännykkä Jannen taskussa ilmoittaa, jos pyörälenkki on jätettävä kesken ja on palattava suorinta tietä kotiin.

”Vapaa-aikana yritämme myös mökkeillä. Meillä on tässä lähellä erämaamaisemassa metsäjärven rannalla pieni, sähkötön mökki ja savusauna. Siellä viihtyy koko perhe, ja lapset saavat uida järvessä.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet