Rantalan tila
Rantalan tila
Rantalan tila
Rantalan tila

Kanatilat

Rantalan tila

Tietoa tilasta

  • Tilan omistaa Suvi Rantala-Sarjeant. Perheeseen kuuluu poika Joona.
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 1986.
  • Lämmityksessä käytetään kotimaista energiaa.
  • Viljellään vehnää, kauraa, ohraa ja rypsiä.
  • Tila on ollut saman suvun hallussa 1850-luvulta lähtien.

Maanviljelijä voi olla samaan aikaan sekä maatalousyrittäjä että bisnesnainen

Pääkaupunki ja mainosmaailma saivat jäädä, kun kotiseutu kutsui Suvi Rantala-Sarjeantia. Markkinoinnin ammattilainen suoritti maatalouden perustutkinnon ja palasi vuonna 2005 jatkamaan Lapualla sijaitsevaa kotitilaansa.  

Elämänmuutos oli suuri, mutta Suvi ei kadu valintaansa. Rantalan tilan 1860-luvulta peräisin olevassa tunnelmallisessa päärakennuksessa asuu jälleen kaksi sukupolvea, ihan niin kuin Suvin lapsuudessakin. Suvin vanhemmat Ahti ja Hilkka Rantala asuvat talon alakerrassa, ja yläkerta toimii Suvin ja hänen poikansa Joonan kotina. 

Rantalan tila on ollut saman suvun hallussa jo 1850-luvulta lähtien. Broilerinkasvatus aloitettiin vuonna 1986. Suvi rakensi tilalle uuden kasvattamon, ja broilereita kasvatetaan nyt 60 0000 linnun erissä. Rantalan pelloilla viljellään vehnää, kauraa, ohraa ja rypsiä. Vehnä syötetään omille broilereille.

Suvi on pystynyt hyödyntämään maatilayrityksen pyörittämisessä kaupallisen alan tradenomikoulutustaan.

Aluksi ajattelin, että menivätkö ne kaikki Helsingin vuodet hukkaan, mutta maatilan pitäminen on nykyään yritystoimintaa, ja olen voinut käyttää vahvuuksiani ja vanhaa osaamistani hyödyksi. Maanviljelijä voi olla samaan aikaan sekä maatalousyrittäjä että bisnesnainen.”

Rantalan tilan historiassa tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun nainen johtaa tilaa. 1900-luvun alussa Suvin isoisoäiti jäi leskeksi 27-vuotiaana eikä mennyt koskaan uusiin naimisiin.

Suvi oli tuskin ehtinyt muuttaa Lapualle, kun hänet mukaan monenlaiseen yhdistystoimintaan ja luottamustehtäviin. Suvista tuli maaseutunuorten puheenjohtaja, ja sen jälkeen hänet valittiin MTK-Lapuan johtokuntaan sekä myöhemmin MTK:n valtuuskuntaan, joka on valtakunnallinen edunvalvontaryhmä. 

Nykyään Suvi toimii myös Broileriyhdistyksen puheenjohtajana ja on mukana Itikka Osuuskunnan hallintoneuvostossa sekä Metsänhoitoyhdistys Etelä-Pohjanmaan valtuustossa. Atrian broilerituottajien kehitysryhmässä ja rehuryhmässä hän on ollut jäsenenä jo useamman vuoden ajan.

”Luottamustehtävät ovat olleet minulle luontainen väylä päästä mukaan alan verkostoihin. En minä oikein muualla tapaisi saman alan ihmisiä: Jos menen ystävättärien kanssa lasilliselle, siellä ei puhuta rehun hinnasta. Luottamustehtävistä saan vertaistukea.”

Samassa talossa asuvat vanhemmat auttelevat tilan töissä ja lapsenhoidossa tarpeen mukaan.

”Usein lähden kokoukseen, kun olen kiertänyt kanalat. Äiti ja isä ovat hätävarana, jos en itse ehdi.”

Samalla kylällä Lapuan Hellanmaassa on kolme muutakin broileritilaa, ja naapuriapua on tarjolla, ja sitä myös käytetään, puolin ja toisin.

”Tämä on tällaista kokonaisuuksien hallintaa ja aikatauluttamista - tasapainottelua äitinä olemisen, luottamushenkilönä, broilerituottajana ja yrittäjänä olemisen välillä. Luottamustehtävät ovat minulle henkireikä arjen keskellä. Edunvalvonta on loppumaton työsarka, mutta se antaa enemmän kuin ottaa.”

”Kun kokousmatka suuntautuu pääkaupunkiseudulle, pyrin näkemään siskojani ja ystäviäni pikaisesti ennen kuin hyppään Pohjanmaan junaan.”

Suvi viihtyy kotona ja kertoo nauttivansa ”kotoilusta”. Hän järjestääkin arjen luksusta laittamalla ruokaa ja sisustamalla kotia. Lomareissut suuntautuvat tätä nykyä Lappajärven rannalla sijaitsevalle mökille.

”En kaipaa enää kahden viikon ulkomaanmatkoja”, hän sanoo.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet