Rajalan tila
Rajalan tila
Rajalan tila

Kanatilat

Rajalan tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Lasse ja Teija Rajala, perheeseen kuuluu kaksi tytärtä
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1990
  • Tilalla viljellään vehnää, kauraa, ohraa, ruista ja rypsiä. Osa viljasta menee omien lintujen ruuaksi.

”Kasvun seuraaminen ja siihen vaikuttaminen on palkitsevaa”

Rajalan tilalla Lapualla on kasvatettu broilereita vuodesta 1990 lähtien. Nykyinen isäntäpari Lasse ja Teija Rajala ottivat vetovastuun tilasta vuonna 2012.

Sekä Lasse että Teija tekevät tilanpidon rinnalla myös toista työtä: Teija on sairaanhoitaja, ja Lasse on toiminut neuvojana ProAgrialla, ja kokemusta hänellä on mm. EU-tarkastajan työstä ELY-keskuksen palveluksessa.

”Broilerintuotanto ja virkamiestyö tukevat toinen toistaan: virkamiestyöhön olen pystynyt tuomaan käytännön näkemystä koko ajan, ja maatalousyrittäjänä minulla on ollut viimeisin tieto siitä, missä hallinnon puolella mennään.”

Lasse opiskeli aikoinaan agrologiksi, mutta kokonaan hän ei malttanut jäädä isännäksi.

”Ajateltiin, että tilalla siirryttäisiin pikku hiljaa viljanviljelyyn, mutta vanhemmalla iällä alkoi veri vetää maatalouden pariin. 2008 oli taitekohta, jolloin piti päättää mihin päin tilaa lähdetään viemään. Päätimme sitten tehdä vaiheittaisen sukupolvenvaihdoksen ja laajennuksen.”

Rajalan tila työllistää yhden ulkopuolisen työntekijän, ja tilan vanhaisäntäkin auttelee tarpeen tullen. Apu on tarpeen, sillä virkamiehen pätkätyöt ja erilaiset luottamustehtävät vievät isännän aikaa. Lasse on jäsenenä mm. Lapuan kaupunginvaltuustossa sekä sairaanhoitopiirin hallituksessa.

Tuorein laajennus tilalla tehtiin vuonna 2013, ja isäntäväki haluaa satsata tilan kehittämiseen edelleen.

Maatalouden harjoittamisessa Lassea kiehtoo yrittämisen vapaus.

”Myös kasvun seuraaminen, sen aikaansaaminen ja siihen vaikuttaminen on itsessään palkitsevaa. On myös hienoa olla mukana broilerituotannon ketjussa, jatkuvassa kehitystyössä, joka vaatii panostusta kaikilta osapuolilta. Viime aikojen suuria ponnistuksia oli rehutehtaan aikaansaaminen. Kuluttajille on myös pystytty viemään tietoa eri tavalla, mikä osaltaan luo alalle tulevaisuudenuskoa”, isäntä pohtii.

Lassella ja Teijalla on kaksi tytärtä, Nanna ja Inka, jotka hekin ovat työn touhussa innolla mukana.

”Lempipuuhaa on puimurin kyydissä istuminen. Siellä on tilaa nukkua päiväunetkin.”

Rajalan perheessä syödään paljon broileria. Isännän suosikki on kokonainen, persikalla ja omenalla täytetty, Teija-rouvan maustama uunikana.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet