Peltolan tila
Peltolan tila
Peltolan tila
Peltolan tila

Kanatilat

Peltolan tila

Tietoa tilasta

  • Tila sijaitsee Raikun kylässä Kangasalla.
  • Nykyinen tila lohkaistiin satoja vuosia vanhasta Uotilan kantatilasta ja jaettiin kahden veljeksen kesken 1918.
  • Isäntä Riku-Sippo Uotila
  • Broilerinkasvatus tilalla alkoi 1981.
  • Tilalla harjoitetaan myös viljanviljelyä ja maatalouskoneurakointia.

Tilan isäntä myös soittaa, laulaa ja tekee musiikkia

Pienessä Raikun kylässä Kangasalla Riku-Sippo Uotila kasvattaa broilereita Jalmari-vaarinsa perustamalla tilalla. Isoisä aloitti tilallisena vuonna 1918 ja Riku-Sippo on Peltolan kolmas isäntä.

Tila siirtyi broilerinkasvatukseen vuonna 1981. Riku-Sippo oli alusta lähtien innokas apulainen kasvattamossa.

”Muistan, kun kasvattamoa rakennettiin. Siinä oli pikkupojalla mielenkiintoista katseltavaa, kun raksamiestä, putkimiestä ja sähkömiestä pyöri pihassa. 15-vuotiaana sain lomittaa isää ja äitiä ensimmäisen kerran.”

Nykyisin tilalla on kaksi kasvattamoa, jotka sijaitsevat noin kilometrin etäisyydellä toisistaan. Broilereiden lisäksi isäntää työllistävät viljanviljely ja maatalouskoneurakointi. Ulkopuolisia työntekijöitä on tilanteen mukaan yksi tai kaksi.

Broilereita kasvattava yritys on nimeltään Naistenlinna Oy. Nimi on tullut kanalan läheisyydessä sijaitsevan Naistenlinnanimisen kallion mukaan.

”Se on semmoinen kolmelta seinältä jyrkkä kallio, jonne lapset ja naiset vietiin turvaan Nuijasodan aikaan. Meillä päin näitä kallioita kutsutaan linnoiksi.”

Riku-Sippo on myös täysverinen muusikko, jonka kantri-rockia soittava Still-yhtye treenaa ammattimaisesti sekä keikkailee ja julkaisee levyjäkin. 12-vuotiaana ensimmäisen kitaransa hankkinut isäntä säveltää ja sanoittaa kappaleita sekä soittaa kitaraa ja laulaa.

”Kappaleita voi syntyä ihan missä vaan. Kun toinen kitaristimme lähetti minulle demon, kuuntelin biisejä ajellessani Tampereelle hakemaan varaosia kylvökoneeseen. Yhtäkkiä sanoja alkoi tulla Prisman parkkipaikalla, eikä siinä auttanut kuin kirjoittaa ne ylös. Joskus laulu syntyy vartissa ja jotain toista pitää synnyttää viisitoista vuotta.”

Still-bändi on perustettu vuonna 1997 ja se esiintyy tarvittaessa vaikka Rio De Janeirossa.

Musisointi sopii Riku-Sipon mukaan hyvin maajussin pirtaan.

”Se on liikunnan ohella semmoinen rentoutumis- ja pääntyhjäyskeino.”

Maajussin työssä on hänen mukaansa parasta yrittämisen vapaus.

”Toki yrittäjää rajoitetaan monin tavoin, mutta maatalousyrittäjän työhön luonto, erilaiset luonnonilmiöt ja vuodenaikojen vaihtelu tuovat oman lisänsä. Vuodet eivät ole veljiä keskenään.”

Riku-Sipon unelmat liittyvät sekä maatalousyrittämiseen että musiikintekemiseen.

”Unelmana on, että broilerinkasvatuksesta saisi leipää elinkeinoksi asti jatkossakin. Kyllähän se vähän unelman puolelle rupeaa menemään, kun politiikka ja lainsäädäntö ovat niin tempoilevaa. Suomalaiset kun saisi ymmärtämään, että suomalainen liha on laadukasta. Musiikkipuolella meillä on tosi hyvä viiden hengen porukka, ja toivon, että pystyisimme tekemään musaa jatkossakin.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet