Parvelan tila
Parvelan tila
Parvelan tila

Kanatilat

Parvelan tila

Tietoa tilasta

  • Parvelan tila sijaitsee Kangasalla Varalan kylässä Pälkäneen kunnan rajalla.
  • Broilerinkasvatus aloitettiin vuonna 1987.
  • Isäntäpari Heikki ja Elisa Parvela. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista tytärtä.
  • Tilan yhteydessä toimii ratsastuskeskus, joka on Sari-tyttären vastuulla.

”Kuin uusi elämä alkaisi aina, kun uudet poikaset tulevat”

Kangasalla Varalan kylässä sijaitsee Parvelan tila, jossa Heikki Parvela perheineen kasvattaa broilereita. Tila on kuulunut Heikin suvulle noin sata vuotta ja Heikki on isännöinyt tilaa noin 40 vuoden ajan.

Heikin isä aloitti sotien jälkeen tilalla niinkin eksoottisen lajin kuin virginiatupakan viljelyn. Sato meni Saarioisten tupakantuotantoon. 1960-luvulla keskityttiin perunanviljelyyn.  Maidontuotanto loppui vuonna 1975 ja perunanviljely jatkui vuoteen 1987, jolloin broilerit tulivat taloon.

”Ensin tehtiin yksi osasto ja sen jälkeen on laajennettu neljään kasvatusosastoon”, kertoo Heikki.

Tilan pelloilla kasvatetaan vehnää, kauraa ja heinää. Vehnä käytetään broilereiden rehuksi ja kaura ja heinä menevät oman ratsastuskeskuksen hevosille. Ratsastuskeskusta pyörittää talon tytär Sari.

”Hevostalous aloitettiin  kahdeksan vuotta sitten liitännäiselinkeinona. Ratsastuskeskuksessa on hevosten täyshoitopalvelu ja paikat 30 hevoselle. Tyttären kiinnostuksesta homma alkoi, ja hän hoitaa hevosia päätoimisesti.”

Työ broileritilalla on ympärivuorokautista ja vaatii jatkuvaa hereillä oloa.

”Vaikka työ ei koskaan lopu, se onneksi katkeaa aina kasvatuserien välissä. Työn hyviä puolia on juuri tämä rytmi, että se päättyy aina tiettynä päivämääränä kasvatuserän jälkeen. Välissä on pieni tauko ja sen jälkeen tavallaan aloitetaan puhtaalta pöydältä. Aivan kuin uusi elämä alkaisi aina kun halliin tulee uudet pienet poikaset”, kuvailee Heikki.

Sukupolvenvaihdosta tilalla tehdään pikku hiljaa: Sari miehensä kanssa on mukana jakamassa vastuuta broilerinkasvatuksessa.

Vapaa-aikaa Heikki viettää Elisa-vaimonsa kanssa matkustelemalla sekä käymällä elokuvissa ja teatterissa.

”Pyrimme irtautumaan niin kauas, ettei työmaa näkyisi. Ajatuksia on hyvä välillä tuulettaa, sillä jos liikaa pyörii yhden asian ympärillä, ei ehkä omaksu uusia ajatuksia. Joskus teemme myös oman työn kehittämiseen liittyviä matkoja”, isäntä kertoo.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet