Ojanperän tila
Ojanperän tila
Ojanperän tila
Ojanperän tila

Kanatilat

Ojanperän tila

Tietoa tilasta

  • Kolme perheyrittäjää: Kari ja Marja Yli-Ojanperä sekä Matti Yli-Ojanperä. 
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 1999
  • Tilalla lisäksi kananuorikoiden kasvatusta
  • Viljaa viljellään omien eläinten käyttöön.
  • Pitkä kokemus monenlaisen siipikarjan kasvatuksessa

Uusi polvi tuonut uutta osaamista

Ojanperän perhetilaa luotsaa kaksi isäntää ja emäntä: Kari ja Marja Yli-Ojanperän poika Matti tuli mukaan toimintaan ostamalla oman broilerikasvattamon vuonna 2007 saatuaan opinnot päätökseen. Nykyään Matin omistuksessa on myös Siipiloukon kasvattamo, jossa broilereita on tuotettu jo vuodesta 1971 lähtien. 

Ojanperän tilalla kasvatetaan broilereita nykyään neljässä kasvattamossa kahden sukupolven voimin. Sen lisäksi Ojanperät kasvattavat pienimuotoisesti kananuorikoita. Vaikka Matti Yli-Ojanperä on ollut mukana tilan töissä pikkupojasta asti, kirkastui ammatinvalinta lopullisesti vasta opiskeluaikana.

“Asiat kotiseudulla muuttuivat silloin muutamassa vuodessa paljon. Alueesta tuli vetovoimainen kasvukeskus. Opiskelin yrittäjyyttä ja ymmärsin, että perhetilalla saan vastuuta ja aseman, jota en muualla voisi vastaavassa ajassa saavuttaa“, Matti Yli-Ojanperä sanoo.

“Toisaalta päätös oli luonteva. Broilereiden kasvattaminen vaatii tiettyä elämäntavallista otetta, ja siihen olin saanut mallin kotoa.”

Kari Yli-Ojanperä iloitsee pojan ratkaisusta. Yhteistyö sukupolvien välillä sujuu mainiosti.

“Kyllä se tyytyväisyyttä herättää. Painostettu Mattia ei ole, vaikka tilalla on pitkät perinteet. Matti on tuonut tilalle paljon uutta osaamista, erityisesti tietotekniikan ja markkinoinnin osalta“, hän sanoo.

Ojanperän perhetilan juuret ulottuvat 1700-luvulle. 1950-luvulla tila muuttui ensisijaisesti kanafarmiksi, kun Kari Yli-Ojanperän vanhemmat, Aune ja Ensio, hankkivat haudontakoneen kananuorikoiden tuottamista varten. Kuoriutuneet kananuorikot kasvatettiin ja myytiin tiloille munituskanoiksi. 1990-luvulla kananuorikot eivät menneet kaupaksi entiseen tapaan. Kalkkunankasvatustakin kokeiltiin, mutta uusi suunta löytyi lopulta broilereista.

Ensimmäiset broileriuntuvikot tulivat Ojanperän tilalle vuonna 1999. Tilaa on kehitetty määrätietoisesti vuosien kuluessa. Öljylämmityksestä on siirrytty kotimaiseen energiaan. Ruokinnassa käytettävästä viljasta suurin osa viljellään itse, jonkin verran ostetaan lähitiloilta. Viljelyssä hyödynnetään broilerikasvatuksessa sivutuotteena syntyvä lantapehku, eli suomeksi sanottuna kanankakka, joka on oivallinen kasviravinne.

Ojanperän perhetilalla on jo pitkään myös tarjottu vuotuinen harjoittelumahdollisuus agrologi-opiskelijalle.

“Sitä on meillä pidetty tärkeänä. Ja kyllä nuoren ihmisen läsnäolo päivittäisessä elämässä tuo itsellekin virikkeitä. Se laittaa ajattelemaan asioita tuoreesti, kun pitää pystyä harjoittelijalle perustelemaan jokainen työ ja toimenpide“, Kari sanoo.

Myös Matti katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Hän haluaa olla mukana kehittämässä alaa. 

Matin perheeseen kuuluu Vaasan yliopistossa opiskeleva Ada-vaimo.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet