Nevalan tila
Nevalan tila
Nevalan tila
Nevalan tila

Kanatilat

Nevalan tila

Tietoa tilasta

  • Ollut saman suvun hallussa vuodesta 1916
  • Nykyinen isäntäpari Jaakko ja Anna Kangas
  • Broilerinkasvatus aloitettiin 1990
  • Tilalla viljellään viljaa, josta vehnä käytetään omien broilereiden ruuaksi.

”Suomalaisen ruoan parissa työskentely on mielekästä ja antoisaa” 

Nevalan perhetilalla Lapualla on kasvatettu broilereita vuodesta 1990 lähtien. Tätä ennen tilalla oli pidetty lypsykarjaa. Broilerinkasvatuksen aloittivat Antti ja Anne Kangas. Nykyinen isäntäpari Jaakko ja Anna Kangas ottivat vastuun tilasta vuoden 2015 alussa.

Nevalan tila on ollut suvun hallussa vuodesta 1916 alkaen, ja Jaakko ja Anna edustavat neljättä sukupolvea. He muuttivat tilalle Helsingistä, jonne molemmat olivat lähteneet opintojen perässä.

Jaakko opiskeli maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa maatalousteknologiaa, ja oppia maatalouden harjoittamiseen haettiin opiskeluiden lisäksi muun muassa USA:n preerioilta. Anna on koulutukseltaan teologi.

Kaupunkilaiselle Annalle elämä maaseudulla tiesi isoa muutosta. Anna oli kuitenkin viettänyt lapsena paljon aikaa isovanhempiensa maatilalla, joten aivan uutta maaseudun arki ei hänelle ollut.

Jaakon mukaan tyypillinen työpäivä broileritilalla alkaa kasvattamokierroksella.

”Ruokinta- ja ilmastointilaitteiden toiminta tarkistetaan ja kirjataan ylös, minkä jälkeen jokainen parvi kierretään tarkasti läpi: lintujen vointia ja olosuhteita tarkkaillaan ja tarvittaessa säädetään laitteita. Aamun kierroksen jälkeen siirrytään sitten muihin tilan töihin.”

Muiden töiden luettelo on sekin pitkä ja vaihtelee vuodenaikojen ja sesongin mukaan. Nykymaataloudessa paperityötkin vaativat paljon huomiota. Ulkopuolista työvoimaa ei Nevalan tilalla ole.

Jaakon mukaan broilerinkasvatuksessa on hienointa nähdä konkreettisesti oman työn tulokset.

”Suomalaisen ruoan parissa työskentely on mielekästä ja antoisaa”, hän summaa.

Vapaa-ajalla isäntäpari viihtyy luonnossa liikkuen.

”Vuodenajasta riippuen harrastamme vaellusta, hiihtoa ja juoksua”, Jaakko ja Anna kertovat.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet