Marttilan tila
Marttilan tila
Marttilan tila
Marttilan tila

Kanatilat

Marttilan tila

Tietoa tilasta

  • Broilerikasvatus aloitettiin Marttilan tilalla vuonna 1971.
  • Tila on yksi broilerikasvatuksen uranuurtajista.

Broilerikasvatuksen uranuurtajatila

Marttilan perhetilalla Nurmossa on kasvatettu broilereita vuodesta 1971. Tila toimi viiden muun tilan kanssa broilerituotannon uranuurtajana. Tuotanto aloitettiin kolmen veljeksen yhteisyrityksenä, ja myöhemmin kukin veljeksistä jatkoi broilerikasvatusta omalla tilallaan. Kaikilla kolmella tilalla on sittemmin tehty sukupolvenvaihdos.

Marttilan tilan nykyinen isäntä oli 6-vuotias niihin aikoihin, kun ensimmäiset tiput tulivat kanalaan.

”Kanojen kanssa olen koko elämäni touhunnut. Olen kasvanut tähän työhön ja siitä on tullut elämäntapa. Enpä oikeastaan muusta tiedäkään”, hän tuumaa.

Maatalousyrittäminen on muuttunut vuosikymmenten saatossa paljon. Uusi ajanlasku alkoi, kun Suomi liittyi osaksi Euroopan Unionia.

”Myös tekninen vallankumous on ollut melkoinen. Ennen ei ollut esimerkiksi hälyttimiä, ja nykyään kasvattamon tilannetta tarkistellaan tietokoneelta: Kasvatuksen alkuvaiheessa tarkistukset tehdään aamulla ja illalla, ja loppuaikana läppäri on auki koko ajan.”

Isäntä ei tunnusta harrastavansa ruuanlaittoa, mutta broilerista hän kyllä tarpeen tullen loihtii kelpo aterian. 

”Broileria syötiin jo lapsuudessa paljon, jopa niin paljon, että kyllästyin. Muutaman vuoden tauon jälkeen se alkoi taas maistua, ja nyt sitä menee valtavan paljon. Kana maistuu myös kahdelle tyttärelle, kolmas tytär on kasvissyöjä. Kesällä grillaamme paljon. Ja kun sattuu kiire päivä, suikaleet heitetään pannulle, siihen kastikkeet mukaan, ja ruoka on saman tien valmis.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet