Mäkijärven tila
Mäkijärven tila
Mäkijärven tila
Mäkijärven tila

Kanatilat

Mäkijärven tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Pirjo ja Juhani Mäkijärvi, joilla kolme aikuista poikaa.
  • Kangasalan Pakkalan kylässä sijaitseva tila on lohkottu Juhanin kotitilasta Kunnin tilasta 1983.
  • Broilerinkasvatus aloitettiin vuonna 1983.
  • Tilalla kasvaa kerralla 150.000 broileria.
  • Mäkijärvet harjoittavat myös koneurakointia, varastotilan vuokrausta sekä huvilavuokrausta.

”Maailman muuttuessa tilan jatkuva kehittäminen on tärkeää”

Pirjo ja Juhani Mäkijärvi ovat kasvattaneet broilereita jo vuodesta 1983 Kangasalan Pakkalan kylässä. Vuonna 1983 Juhanin kotitilalla tehdyssä sukupolvenvaihdoksessa lohkottiin Kunnin tilasta alue oman tilan rakentamiselle. Samana vuonna valmistuikin jo ensimmäinen broilerikasvattamo.

Vuonna 1995 EU:hun liittymisen jälkeen tilan tuotanto kolminkertaistui. Tämänkin jälkeen tilakoko on kasvanut ja kasvattamoiden määrä lisääntynyt. Tällä hetkellä tilalla kasvaa kerralla 150.000 broileria.

Mäkijärven broilerien ravintoa täydennetään kotimaisella vehnällä, jota hankitaan lähialueen viljelijöiltä. Koko tilan lämmittämiseen on jo 10 vuoden ajan käytetty kotimaista energiaa: turvetta ja metsähaketta.

Broilerikasvatuksen lisäksi tilalla harjoitetaan koneurakointia sekä varastotilan vuokrausta.

Huvilavuokrausta on harjoitettu jo 10 vuoden ajan sekä Sydän-Hämeessä Pakkalajärven rannalla että pohjoisessa Levitunturin juurella.

Isäntäparin päivät täyttyvät tilan töistä. Perheen vanhin poika, Anton on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Hän on tilalla töissä ja vastaa isäntäparin ohella tilan toiminnasta. Veljessarjan toinen, Aleksi työskentelee kaupallisella alalla ja luo omaa uraa kaupungissa. Nuorin pojista, Jalmari vielä opiskelee ja on töissä oman tilan lisäksi myös lähialueen tiloilla. Oman väen lisäksi tila työllistää 2-3 ulkopuolista työntekijää.

Yrittämisen ohella on osattava myös rentoutua. Pirjo ja Juhani ovat aktiivisia urheilijoita ympäri vuoden. Pohjoisen hanget kutsuvat heitä talvisin, lenkkeily- ja pyöräilyreitit kesäisin.

Moottoripyörät ovat olleet Juhanin intohimo jo vuosikymmenten ajan, joten moottoripyöriäkin on kertynyt talliin useita vuosien varrelta. Kesäiset ajoretket suuntautuvat ympäri Suomen ja joskus ulkomaillekin. Vuonna 2014 Pirjo oli mukana Team Rynkeby-hyväntekeväisyyspyöräilyssä ja pyöräili 52–jäsenisen joukkueen mukana Helsingistä Pariisiin 7 päivässä.

Urheilun lisäksi Pirjo on mukana Marttajärjestön toiminnassa sekä seurakunnan luottamuselimissä.

Broilerien kasvatus on ympärivuotista työtä ja vaatii täydellistä sitoutumista.

”Maailman muuttuessa tilan jatkuva kehittäminen on välttämätöntä ja myös meidän tilalla on uusia suunnitelmia tulevaisuuteen”, toteaa isäntä.

Isäntäpari kokeekin tilanpidon elämäntavaksi ja työskentelyn eläinten parissa palkitsevaksi.

”Olemme ylpeitä saadessamme tuottaa puhdasta, kotimaista lihaa suomalaisten ruokapöytiin.”

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet