Mäenpään tila
Mäenpään tila
Mäenpään tila

Kanatilat

Mäenpään tila

Tietoa tilasta

  • Isäntäpari Harri ja Mervi Mäenpää, perheeseen kuuluu kolme poikaa.
  • Tilalla viljellään vehnää, ohraa ja kauraa.

”Pidämme huolen, että broileri saa elää elämänsä terveenä”

Mervi ja Harri Mäenpään tilalla Ylistaron Asemanseudulla eletään normaalia lapsiperheen arkea sillä erotuksella, että vanhempien työpaikka on kotona. Tosin minuuttipeliä aamuinen työmaalle lähtö ei ole. Aamutoimet voi tehdä rauhassa, kiirusta piisaa kyllä sitten loppupäiväksi. Perheessä on kolme poikaa: maatalousoppilaitoksessa opiskeleva Antti sekä kaksospojat Aleksi ja Matias. 

”Kun kaksoset on saatu matkaan siinä kahdeksan pintaan, sitten lähdemme yhdessä aamukierrokselle broilerihalleille”, Mervi kertoo. Iltakierros tehdään viiden maissa. Toinen päivystää aina tilalla huolehtien häiriötilanteista.

Kasvattamoja on yhteensä neljä: kaksi 15.000 ja kaksi 30.000 linnun hallia.

”Molemmilla on oma iso halli ja pieni halli kierrettävänä ”, Harri selventää työjärjestystä. Tosin kylvö- ja puintiaikana Mervi kantaa suuremman vastuun broilereista, kun Harrin aika menee peltotöissä. 

”Jokaisessa hallissa on ns. tautisulku sekä omat hallikohtaiset suojahaalarit ja saappaat kummallekin.” Eli pienintäkään riskiä ei oteta siitä, että varusteiden mukana halliin kuljetettaisiin mahdollisia taudinaiheuttajia.

 ”Me pidämme huolen, että broileri saa elää elämänsä terveenä”, Mervi painottaa.
Vaikka Merviä ja Harria ikä ei vielä paina, broilerintuottajan työstä on pitkä kokemus. Harri oli vasta 19-vuotias ottaessaan tilan vastaan vuonna 1990.

 ”Kotitila oli viljatila. Samoihin aikoihin aloitimme broilerituotannon Atrialle. Minä olen astunut viljelijän saappaisiin suoraan koulun penkiltä”, Harri tiivistää.

Mervillä on 14 vuoden ura Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa. Täyspäiväiseksi broilerintuottajaksi Harrin rinnalle Mervi ryhtyi vuonna 2008. Päätös toi helpotusta lapsiperheen arjen pyöritykseen. Samalla saatiin joustoa maatilan kiireaikoihin. Tilalla on viljelyksessä omaa ja vuokramaata noin kaksisataa hehtaaria. Viljelyksessä on vehnää, ohraa ja kauraa. Kesällä kiire korostuu. On hoidettava peltotyöt ja broilerintuotannossa erien väliset tauot ovat minimissään.

Grillit tirisevät Suomen suvessa ja broileria kulutetaan – ja kaikki se on tuoretta. Tuoreena myytävää broileria ei ole missään vaiheessa pakastettu.

Broileria syödään paljon myös Mäenpään perheessä. Mervi valistaa, että he ostavat broilerinsa ihan samoin kaupasta kuin muutkin kuluttajat.

 ”Broileri on nopiaa ja helppoa laittaa ruoaksi”, Mervi tiivistää broilerin edut. Kesällä heillä grillataan paljon ja etenkin broilerivartaat ovat nousseet suosikkien joukkoon. Mäenpäät ovat myös innokkaita uutuuksien testaajia. Erityinen juhlahetki on, kun kaupan valinta-altaasta saa ottaa omaa Atria Perhetilan broileria. 

”Tosissamma me tätä työtä teemme”, Mervi toteaa. Mäenpäät kertovat, että hyvältä tuntuu se, kun ystävät viestittelevät eri puolilta Suomea ostettuaan heidän tilallaan tuotettua broileria.

Talvella erien välillä olevat tauot ovat sen verran pidempiä, että harrastuksillekin jää aika. Laskettelu on poikien yhteinen juttu. Levillä käydään harvemmin, mutta Joupiska ja Simpsiö ovat viikottaisia vakiopaikkoja lähietäisyydellä. 

Harrin sydäntä lähellä on lisäksi hiihto ja metsästys, lähinnä linnustus. Siinä kaverina on Suomen pystykorva Aatu, terhakka pikinokka. Perheen toinen koira, Topi, on vahtikoira ja rodultaan Pyreneittenkoira. Aatu ja Topi seuraavat valppaina pihapiirin tapahtumia.

Antista on tulossa tilan seuraava isäntä ja broilerintuottaja. 

 

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet