Laurilan tila
Laurilan tila
Laurilan tila
Laurilan tila

Kanatilat

Laurilan tila

Tietoa tilasta

  • Laurilan tila sijaitsee Kangasalan Sahalahdella Taustialan kylässä
  • Isäntäpari Auli ja Petri Laurila. Tilan metsä- ja peltopuoli on nykyisin Aulin ja Petrin pojan Sami Laurilan vastuulla.
  • Auli ja Petri aloittivat isäntäparina vuonna 1995. Osa tilasta siirtyi Samille 2015.
  • Broilerinkasvatus aloitettiin vuonna 1985
  • Tilalla viljellään viljoja, joista osa menee broilereiden ruuaksi.
  • Laurilat harjoittavat myös metsätaloutta ja koneurakointia.

”Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja tässä pitää yrittää pysyä mukana”

Laurilan tilalla vastuut on jaettu siten, että isäntä ja poika hoitavat käytännön työt ja emäntä vastaa EU-byrokratian hoidosta ja muista toimistotöistä.

Auli ja Petri Laurilan tila ja broilerikasvattamot sijaitsevat Kangasalla pienessä, idyllisessä Taustialan kylässä. Ennen muinoin tila toimi rusthollina, eli ratsutilana. Suvun vaiheita on onnistuttu selvittämään aina 1600-luvulle saakka. Nykyinen isäntäpari otti perinteikkään tilan hoitoonsa vuonna 1995.

”Vanhempani jäivät eläkkeelle, ja siitä rupesimme jatkamaan. Pikkupojasta lähtien tiesin, että minusta tulee seuraava isäntä. Kerkesin kuitenkin olemaan vieraan palveluksessa toistakymmentä vuotta,” kertoo koneasentajana leipäänsä tienannut isäntä.

Koneasentajan taidoille on riittänyt tarvetta myös omalla maatilalla.

Broilerit tulivat tilalle vuonna 1985. Muutaman vuoden kuluttua lähti lypsykarja pois ja tila keskittyi kokonaan broilerinkasvatukseen sekä peltoviljelyyn. Myös metsänhoito työllistää Lauriloita.

Perheen kolmen lapsen syntymävuodet ovat 1989, 1991 ja 2004. Heistä esikoinen, Sami, on opiskellut maatalousalaa ja ollut mukana tilan töissä jo pitkään. Vuoden 2015 alussa tilan pelto- ja metsäpuoli siirtyivät Samin vastuulle.

Työt eivät maatilalla koskaan lopu, mutta Petrin mukaan tekemisen vapaus on toisenlaista kuin vieraan palveluksessa.

”Saa mennä oman aikataulun mukaan, kun hommat vain tulevat ajallaan tehdyiksi. Kellon kanssa ei tarvitse kulkea, ja asioita pystyy suunnittelemana ja junailemaan. Välillä on vapaampaa ja saa vähän omaa aikaa.”

Broilerinkasvatuksessa suurimmat haasteet tulevat ulkoa päin.

”Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja tässä pitää yrittää pysyä mukana. EU ja muu byrokratia ovat tuoneet lisää työtä ja muuttaneet työn luonnetta paljon. Myös tietotekniikka kehittyy, ja erilaisten laitteiden määrä kasvaa koko ajan. Paljonhan tämä on sellaista valvontatyötä.”

Tilalla kasvaa kerrallaan 80.000 lintua neljällä osastolla.

Vapaa-aikana Auli ja Petri mökkeilevät, lukevat kirjoja ja käyvät teatterissa rentoutumassa.

Hae Atrian Tiloja

Vastuullisen toiminnan periaatteet